lukeboss Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam, zrobiłem zacier ze składników: 600 gramow cukru 25 gramow drożdzy 0,8 litra wody W/w składniki w 1,5l butelce. Po 24 godzinach zacier bąbelkuje może 1 bąbelek na 3 sekundy, chce aby było bardziej intensywniej, który ze składników mam dodać? Z góry dzięki za porade. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba1997 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 1b/s ? Dobry wynik Dużo więcej od drożdży nie wyciągniesz Dodaj jeszcze z 2 ziemniaki jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukeboss Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 1 bąbelek na 3 sekundy Może dodać cukier? bo jest zbyt duża ilość drożdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zrób nowy zacier: -1l wody, -10 gram drożdży, -400 gam cukru, -płaska łyżeczka sody oczyszczonej. I będzie chodzić przez 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba1997 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zrób nowy zacier: -1l wody, -10 gram drożdży, -400 gam cukru, -płaska łyżeczka sody oczyszczonej. I będzie chodzić przez 2 tygodnie. I do tego dodaj 1 średniego ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukeboss Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Po co ten ziemniak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunay Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ziemniak zawiera skrobię. Skrobia = cukier, w dużym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukeboss Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ile można maksymalnie mieć bąbelek na sekundę przy takim specyfiku? Może ja za dużo oczekuje, ale jeśli patrze na te filmiki z YouTube jak ludziom to wychodzi, to mój dyfuzor, a ich, to ogromna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyCho Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 A jaką temperaturę ma ten Twój specyfik? Bo musi być ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba1997 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja mam 2b/s i dyfuzor lipowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo-lukas Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 A jaką temperaturę ma ten Twój specyfik? Bo musi być ciepły.Domową. Jeśli użyjesz receptury bimbrowników starej jak świat (1410), to nie ma możliwości aby nie zadziałało. Sprawdziłbym szczelność połączeń. I zbieraj na zestaw CO2 pamiętając, że co najprostsze to najmniej awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid-x-maniek Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Powiem to tak ze strony kulinarnej żę proporcie dadzą nam tylko i wyłącznie długość wytwarzania CO2 jak złę proporcje to i bakterie które nie mają jedzenia w tym przypadku cukru to nie będą pyrkolićnam że to tak ujmę ;] ważne jest aby nie lać gorącej wody kolejny sposób jest taki że czym cieplejsza woda z naszą bimbrownią(butelka nr1 z drożdżami) tym lepiej nam działa więc można zawsze wmontowaćjeszcze grzałkę 5 lub 10W do butelki i woda będzie ciepła to i CO2 szybciej będzie sie robiło :]PRzypomnijci sobie zasadę mamy babci dziadka czy taty co robi z ciastem drożdżowym :] no? Odkłada w ciepłe miejsce dla szybszego wzrostu(szybszego działąnia drożdży) i przykrywa ;]/Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin. W nim jest wymóg by pisać poprawnie po polsku. /Dunay Edytowane 13 Lutego 2014 przez Dunay Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamNiedzwiecki Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie bakterie a drożdże. I grzałki nie montuj, bo za wysoka temperatura zabija drożdże. Za wysoka ilośc cukru powoduje zbyt duże stężenie alkoholu, co może spowodować zahamowanie fermentacji. Specjalne drożdże gorzelniane mogą pociągnąć i przy wyższym stężeniu, ale czy piekarnicze to nie mam pojęcia. Ja robię piwo i trzeba mieć specjalne drożdzę , żeby pociągnęły powyżej 30 stopni. Ogólnie dałeś za dużo cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid-x-maniek Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Wiem że wysoka temperatura zabija a drożdże w temperatuże 35 stopni wariują ;] a za wysoka zabija to wiadome grzałka 5/10 W w butelce 5L daje dobra temp ;] ja robie tez winko wiec dobrze dac tez te winiarskie to dłuzej chodzi ;]PS:. w drożdżach sa bakterie które sie aktywuja przy pomocy cukru Jak posypiesz kostke drożdży łyżka cukru ona sie rozpuści bo zaczna aktywacje ;] Edytowane 14 Lutego 2014 przez dawid-x-maniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunay Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Radzę się najpierw zapoznać z samymi drożdżami. Co to jest .... http://pl.wikipedia.org/wiki/Dro%C5%BCd%C5%BCeA później skończ te herezje z bakteriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertmil Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Witam ja robię tak świeże; drożdże babuni; ok 1/4 kostki do szklaneczki do tego trochę cukru i letniej wody niech to sie rozpuszcza.Gotuje wodę tak z 1 litr a potem dodaje do tego 3 szklanki cukru, po wystygnięciu wlewam drożdże, po 10 min po zakręceniu już śmiga bez problemu. Butelka po napoju 3 cytryny Edytowane 25 Lutego 2014 przez robertmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.