damian0221 Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Witam potrzebuję pomocy w doborze oświetlenia do mojej pokrywy Akwarium 80x35x50 140l Pokrywa 2x18w T8 Chciałbym dołożyć oświetlenia bo wiem że mam go mało i proszę was o pomoc Myślałem żeby dać Sylvania Grolux T5 24W 55cm 8500k + Sylvania Aquastar t5 24W 55cm 10000k Do tego wszystkiego założyć odbłyśniki do T8 i T5 Co wy na to ? Dodam że nie mam CO2 i na razie nie będę mieć bo brak na to wszystko funduszy A może jakieś inne propozycje tańsze i lepsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamNiedzwiecki Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 A carbo w płynie? Można też bimbrownie,plastikowe butelki i wężyki tanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Szkoda, że nie napisałeś w jakim celu chcesz zwiększać oświetlenie. Rośliny nie rosną? Czy takie widzimisię Twoje? Dobrze byłoby wspomnieć też o roślinach jakie posiadasz. Takie zwiększenie oświetlenia będzie się wiązało z podawaniem węgla (czy to w CO2 czy w płynie), nawozów. Będziesz miał to opanowane? Może zacznij od dodania odbłyśników do tego co masz, wymiany świetlówek na nowe (jak już są trochę wyeksploatowane), możesz wymienić statecznik na elektroniczny (raz, że nie będzie tak grzało, dwa, wydłuży żywotność świetlówek). Barwą świetlówek celuj w coś ok 6500-8000K, taka 10000 byłaby Ci zupełnie niepotrzebna (chyba, bo może morszczaka robisz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian0221 Posted January 10, 2014 Author Share Posted January 10, 2014 Rośliny nie rosną nie mają korzeni wczoraj dostałem od znajomego na giełdzie parę roślinek narazie pytam na innym forum co to są za rośliny Miałem moczarkę i rogatek lecz je wywaliłem z powodu że kosiary mi je obgryzły i były nie ładne zasadziłem wczoraj te co dostałem na innym forum są zdjęcia moich roślin podam link http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/konkursy-i-galerie/akwarium/prosze-o-podanie-nazw-roslin-59006.html?p=377049#p377049 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian0221 Posted January 14, 2014 Author Share Posted January 14, 2014 Witam ponownie. Czy taki wybór świetlówek może być, czy coś zamienić? Dodam, że ma być to akwarium ogólne i po wczorajszym przeliczeniu wychodzi, że moje akwarium ma 124l. Aquastar + Sylvania Luxline Plux 830 + Sylvania Luxline Plux 865 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts