Jump to content

Co można wrzucić do Eheim 2012?

Kozakpl
 Share

Recommended Posts

Witam. Pytanie jak w temacie. Fabrycznie ten filtr ma dość pokaźną gąbkę, ale ponieważ ostatnio mam zasianych trochę wątpliwości i miałbym ochotę coś udoskonalić mam pytanie, czy ktoś z Was do tego typu filtra wrzuca jakieś inne media lub np miesza media? Temat o tyle ciekawy, że filtr ma jedną, choć dość dużą komorę. Trzy dni temu wrzuciłem dla eksperymentu stary chiński filtr jako drugi wypełniony jedynie granulatem porowatym Filtusa i nie ukrywam, że przejrzystość wody znacznie się poprawiła. Problem w tym, że dwa filtry to trochę "pralka" w akwarium, więc myślę nad zmianą mediów w Eheimie.

Normalnie nic własnej inicjatywy... Jak nie wyłożysz jak krowie na rowie, to normalnie dzieci we mgle. ;)

Jak w nim przepływa woda przez gąbkę? Z góry do dołu?

To daj na dole 2 cm gąbki (albo włókniny, będzie lepiej wyłapywało syf, ale wymagało częstszego czyszczenia), w środek jakieś złoże biologiczne i na górze znowu ze 2 cm gąbki. Większość czyszczenia będzie się sprowadzała do wypłukania tej górnej gąbki, co jakiś czas dolnej. I tyle.