marcinstrzelin Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Witam mam otwarte akwarium 450 l ostatnio straciłem trzy rybki bo wyskoczyły i niezdążyłem ich w pore włożyc do akwarium. Macie jakies sposoby na to jakaś siatka albo czy jest coś specjalnego do przykrycia pokrywa odpada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 (edited) Sory, ale jak można nie wiedzieć jak przykryć akwa? ;] Jak nie zwykła pokrywa to najlepiej szyba z pleksi lub zwykły kawałek szklanej szyby. Edited January 7, 2014 by szymx007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 (edited) Kup pokrywe i po problemie Dlaczego pokrywa odpada? Jest najlepsza według mnie... Nie dostaje się syf z pokoju (kurz itd),woda nie paruje aż tak,oświetlenie w pokrywie same plusy ;p Bo zakrycie go zwykłym szkłem będzie brzydko wyglądać,ponieważ woda będzie się skraplać... A jak nie to oddaj ryby i po kłopocie ;] Edited January 7, 2014 by Kuba1997 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Przykryj szybą, w obu swoich akwariach tak mam. Zero problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEONKIRO Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Szyba albo pokrywa, żadnych siatek nie polecam. Ale tak jak wyżej napisano szyba będzie niezbyt estetycznie wyglądać więc pokrywa, własnoręcznie wykonana lub kupna. Chyba, że jest możliwość wykonania to tak była by lepsza. Po 1 kolor i wzór jaki chcesz, a po 2 najważniejsze dobór oświetlenia wedle potrzeb. Decyzja należy do ciebie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Mnie się nie podobają takie wypukłe pokrywy ale chciałam mieć pokrywe z oświetleniem i wybrałam coś takiego: Z zewnątrz wygląda jak taki "pasek" nad szybą, jest płaskie, a spełnia wszystkie funkcje pokrywy. Z góry jest klapka do karmienia ryb, nic nie wyskoczy. Fajna sprawa i bardzo ładnie wygląda w połączeniu z szafką tego samego koloru. To jest firma AquaBoro, kupiłam razem z akwarium ale nie wiem może same pokrywy też robią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinstrzelin Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 pokrywa odpada bo mam oswietlenie na belce podwieszone nad akwarium myslałem że macie jakies sprawdzone sposoby żeby rybki nie wyskakiwały przy otwartych akwariach szybe i plekse miałem i strasznie woda paruje na nich i żle to wyglada dzieki za podpowiedzi. Chyba żeby powywiercac otwory w plexi nie parowało by tak co sadzicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Jak to Ci przeszkadza, to zrób sobie panele z moskitiery rozciągniętej na ramkach i używaj zamiast szybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Dodam tylko, że taką gotową, naciągniętą moskiterę na wymiar kupisz na aledrogo-w zeszłym roku kupowałam do okien, piękna sprawa, nawet kolor ramki możesz wybrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oliwka97 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Szyba i po problemie. Najlepiej wyciąć w niej kwadrat taki 5:5cm. I wtedy będziesz miał otwór do karmienia rybek ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts