Xenonex Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Witam. Zamierzam urządzić sobie bojownikarium. Jakie są koszty i od czego zacząć? Do dyspozycji mam akwa 25l i ok. 100zł budżetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 No to jak masz już akwarium to przydałby się filtr + grzałka. Do tego podłoże np piasek. Nie wymagające rośliny żeby zrobić busz i coś na powierzchnię aby zacienić miejscowo akwarium np: pistię, wgłębkę itp. Nazbierać liści dębu i na dno siup (sparzone wrzątkiem) Powinien mieć jak w niebie Akwarium musisz mieć przykryte dla bojownika. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted January 7, 2014 Author Share Posted January 7, 2014 OK. W tym okresie będzie trochę trudno o liście dębu, ale spróbuję znaleźć. A co do roślin, to mam pytanie: czy moczarce nie będzie za ciepło w bojownikarium? Ew. dam rogatka sztywnego... Aha i jeszcze jedno-filtr wybralem aquael fan mikro plus(myślę że wystarczy), a co z grzałką najmniejszy model widziałem co miała chyba 20cm, a taka się nie zmieści do 25l. Co tu zrobić? :-D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Liści na drzewach sporo wisi. Za 2-3 tygodnie jak mrozu dostaną będą jeszcze lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted January 7, 2014 Author Share Posted January 7, 2014 No to jutro się wybieram do lasu/parku a co z grzalką i roślinami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Kup sobie jakiś filtr wewnętrzny i jakąś tanią grzałke Filtry wewnętrze z firmy bodajże "Delphin" kosztuje 35 zł a grzałka to nie wiem ;/ Z 30 zł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted January 7, 2014 Author Share Posted January 7, 2014 Może przeczytaj temat od nowa... nie pytałem jakie wybrać sprzęty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Wiesz co grzałki są takie małe w shrimp setach Aquaela. Może poszukaj osobno na allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Grzałki 25w aquaelowskie chyba są krótsze (pomijając te bez termostatu oczywiście), na pewno zmieści się Skalar, z regulacją przy wtyczce. Zawsze możesz ją też umieścić poziomo. Z roślin może microsorium na korzeniu albo jakieś nieduże kryptokoryny, żeby już tak azjatycko było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oliwka97 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 potrzebny jest filtr ale nie grzałka, te ryby oddychają naszym powietrzem. a grzałki im nie potrzeba , chyba że nie masz oświetlenia. (?) a będziesz chciał mieć samiczki ?, czy tylko samiec ? (?) Kup sobie jakiś filtr wewnętrzny i jakąś tanią grzałke Chyba nie wiesz o czym mówisz. Nie ma że jakiś filtr i tanią grzałkę, grzałka jak już to z termostatem ja jak kupowałam to dałam bodajże 30 zł. a filtr kupiłam z aquaela za jakieś 30- 35 zł Przerwa na uzupełnienie wiedzy. Upominano Cię już za to, że wprowadzasz użytkowników w błąd. / Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 potrzebny jest filtr ale nie grzałka, te ryby oddychają naszym powietrzem. a grzałki im nie potrzeba, chyba że nie masz oświetlenia. a będziesz chciał mieć samiczki ?, czy tylko samiec ? Chyba nie wiesz o czym mówisz. Nie ma że jakiś filtr i tanią grzałkę, grzałka jak już to z termostatem ja jak kupowałam to dałam bodajże 30 zł. a filtr kupiłam z aquaela za jakieś 30- 35 zł Że jak?? Co ty gadasz, bojowniki WYMAGAJĄ grzałki. Jakie samiczki w 25l? Dużo za małe akwarium na jakiś harem/parke. Minimum wg. mnie 60x30. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Xenonex. Kasa w kieszeń i uzbieraj jeszcze z 50 zł to sobie kupisz porządną grzałkę do tego i filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Miałem grzałkę aquaela w 25l akwarium ale była umieszczona po skosie. Doświadczenie mnie nauczyło że nie warto oszczędzać na sprzęcie do akwarium. Lepiej kupić raz a porządny sprzęt. Tanie filtry chodzą głośno a jeżeli masz akwarium w tam gdzie śpisz to życzę powodzenia w nocy Jeżeli nie masz warto dokupić/zrobić pokrywę do akwa. Brak pokrywy może spowodować przeziębienie labiryntu u bojka.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbiewełbie Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 te ryby oddychają naszym powietrzem O Hesusie ! Ryby mają skrzela, więc oddychaja tlenem rozpuszczonym w wodzie, naszym powietrzem to może oddychać syjamski ale bliźniak, ewentualnie wojownik, ale nie bojownik. Proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Labirynt_%28narz%C4%85d%29 /ahr/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 O Hesusie ! Ryby mają skrzela, więc oddychaja tlenem rozpuszczonym w wodzie, naszym powietrzem to może oddychać syjamski ale bliźniak, ewentualnie wojownik, ale nie bojownik. Proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Labirynt_%28narz%C4%85d%29 /ahr/ Nie zapominajmy, że należy pamiętać o temperaturze powietrza, która ma być zbliżona do tej w wodzie. Najlepiej mieć w tym wypadku akwarium z pokrywą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted January 21, 2014 Author Share Posted January 21, 2014 Dzikuję za pomoc. Wszystko przygotowane. W Sobotę zalewam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts