khazad92 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Cześć! W wyniku mojego błędu musiałem zrobić restart akwarium.Część roślin nadawała się tylko do wyrzucenia a część udało mi się odratować. Po założeniu zbiornika zaczęły pojawiać się glony na roślinach i mchach. Podejrzewam sinice.Prosiłbym szanownych forumowiczów o identyfikację. Akwarium zalane 30.12.2013 Klasyczne 54l profilOświetlenie: 2x 15W (6500k i 10 000k) Świecę po 10h dziennie.Podłoże:żwir i na to piasek Filtr kubeł Aquael Minikani 80(ceramika+torf+gąbka+wata)Typ zbiornika :ogólnyOzdoby: korzeń, skorupka kokosaRośliny:java moss, phoenix moss, mały heniek, cabomba Ryby: na razie brakPodmiana wody: jeszcze nie robiłem Nawożenie: K2SO4 1,5mg/dzień aktualnie przerwałemParametry wody: ph 7.5 kh 9 gh 14 Zamówiłem zestaw co2 z butlą. Podpinać go jak przyjdzie czy się wstrzymać? Zdjęcia zbiornika Edited January 6, 2014 by khazad92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Świecę po 10h dziennie. Dlaczego od razu tak długo? Skróć czas, i czekaj. Te sinice które możesz zbierz ręcznie. Nawożenie: K2SO4 1,5mg/dzień aktualnie przerwałem W jakim celu? Hamujesz tak rośliny, podawaj. Zamówiłem zestaw co2 z butlą. Podpinać go jak przyjdzie czy się wstrzymać? Zaraz po starcie powinien być podpięty przy tak mocnym oświetleniu. Tą 10000 K świetlówkę zdało by się zmienić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 7, 2014 Author Share Posted January 7, 2014 Dzięki za porady:) Dzisiaj przyszła butla więc zaraz podpinam. Wznawiam nawożenie K2SO4. To jak długo mam świecić w akwarium na początek? 5h wystarczy? I po jakim okresie czasu mogę wydłużyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Możesz zacząć od 6 i co dwa dni zwiększać o pół h. Teraz bakterie zaczną Ci się mnożyć, więc skoczą Ci wszystkie związki azotowe i sinice powinny zniknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 (edited) Moja wina! Przyznaję się do błędu . Drugą świetlówkę mam 8000k a nie 10 000k. Taka może zostać czy konieczna jest wymiana? Edited January 8, 2014 by khazad92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Drugą świetlówkę mam 8000k a nie 10 000k Może zostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 9, 2014 Author Share Posted January 9, 2014 (edited) Dzięki za porady! Po zainstalowaniu co2 rośliny zaczęły rosnąć i przestało przybywać sinic. Zobaczymy jak dalej sytuacja się rozwinie. Na razie wszystko idzie bardzo dobrze Kiedy mogę zaczynać nawozić makro, żeby problem z glonami nie powrócił? Edited January 9, 2014 by khazad92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Potas podawać możesz od razu. Masz testy na PO4 czy na NO3? Jezeli ich wartości zaczną spadać, to powoli możesz zacząć nawozić. Zaczynasz np od połowy dawki dziennej, żeby się rośliny przyzwyczaiły do większej ilości pierwiastków w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 9, 2014 Author Share Posted January 9, 2014 Potas podaję cały czas. Zrobiłem testy na fosfor i azot(testy Zooleka) PO4- 0,5 mg/l NO3- pomiędzy 0 a 5 mg/l ale bardziej w stronę 5 Podwyższać je czy zostawić tak jak jest? Jutro mam zamiar zrobić pierwszą podmianę 20% objętości akawrium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 NO3 możesz zacząć podawać. Niskie jego wartości to też oznaka występowania sinic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 9, 2014 Author Share Posted January 9, 2014 To do jakiego stężenia dążyć? Czy może od razu wlać potrzebną dawkę NO3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Jak to zauważył dobrze jeden kolega Twoje akwarium wciąż dojrzewa, NO3 może się jeszcze podnieść samo. Zaczynasz np od połowy dawki dziennej, żeby się rośliny przyzwyczaiły do większej ilości pierwiastków w wodzie. Więc, żadnych pełnych dawek. Tak jak pisałem wyżej połowę albo jeszcze mniej z uwagi na dojrzewanie. Masz test na NO2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 10, 2014 Author Share Posted January 10, 2014 Nie nie mam testu na NO2. Sorki za niedoczytanie posta Będę robił jak mówisz i myślę że będzie ok. Dzięki wielkie za porady! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 13, 2014 Author Share Posted January 13, 2014 Zacząłem lać azot zgodnie z Twoimi zaleceniami. Jutro akurat miałem jechać do zoologa po jakieś rośliny i zajrzałem do akwarium co tam słychać(światło zapalało się wtedy jak byłem w pracy więc nie miałem bezpośredniego wglądu). Okazało się że cabomba ładnie ruszyła ale dalej znajdują się na niej nitki sinic. Po mchu nie widać ze rośnie, heniek wypuścił kilka świeżych listków. ogólnie na każdej roślinie można dopatrzyć się nowych sinic.Na piasku zwłaszcza za korzeniem zaczęły pięknie rosnąć. Co z tym zrobić? Opłaca się dokupować roślin? Może jakieś rybki denne np kiryski żeby posprzątały te sinice z piasku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Po woli zwiększaj dawki NO3 aż dp pełnych dziennych. Te które sinice możesz usuwaj ręcznie. Im większa masa roślinna tym glony występują w mniejszej ilości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 15, 2014 Author Share Posted January 15, 2014 (edited) Dokupiłem roślin. Zacząłem zwiększać dawki no3. Teraz podaje o 0.5ml więcej. Potas leje bez zmian. Co2 25mg/l według stałego testu jbl. Dzisiaj sinice na roślinach ładnie bąblowały i urosły dość znacznie przez dwa dni. Zrobiłem z nimi w miarę możliwości porządek. Odessałem też ile mogłem piasku z sinicami. Najgorzej było między sadzonkami heńka. Nie wiem czy przeżyje tą walkę bo ciężko mi go czyścić nie ruszając sadzonek. Większość po takim zabiegu oderwała się od dna. Poniżej zdjęcia z akwarium przed porządkami. Co o nim myślisz? Coś poprawić? Edited January 16, 2014 by khazad92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 16, 2014 Share Posted January 16, 2014 Odessałem też ile mogłem piasku z zielenicami. Zielenice? Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 16, 2014 Author Share Posted January 16, 2014 (edited) Zielenice? Przepraszam bardzo:) Sinice. Tyle się naczytałem o glonach ze się już myli Już poprawiam. Edited January 16, 2014 by khazad92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 21, 2014 Author Share Posted January 21, 2014 Leję już pełne dawki nawozowe. Rośliny ładnie ruszyły z miejsca. Pojawiają się pierwsze oznaki wzrostu na fox moss na korzeniu. Tam zawsze było najgorzej zarośnięte sinicami. Pojawiły się pierwsze oznaki chlorozy liści więc wlałem gotowca mikro. Sinice zwalniają i czyszczę akwa co 3 dni. Usuwanie mechaniczne i cierpliwość przynoszą skutki. Mapet dzięki wielkie za porady! Dzięki nim moje akwa zaczęło wychodzić na prostą Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 Nie ma problemu. Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany.Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts