adamtoja Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Założyłem nowe akwarium ok 60 litrów. Wpuściłem tam parkę Crystal Red'ów i chciałbym je jak najszybciej rozmnożyć. Niestety, nie przejawiają większego zainteresowania rozrodem Krewetki są same, mają dosyć dużo roślin, parametry wody są raczej w porządku. Znacie może jakiś sposób aby ich zachęcić do kupulacji? Wiecie co by je pobudziło? Są w akwa raptem 4 dzień, jednak zależy mi aby jak najszybciej się rozmnożyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Krewetki wrzuca się do akwarium chyba w grupach, a nie w parach. Gdy wrzuci sie grupę masz większe szanse, że krewetki się rozmnożą. Nie da się zmusić krewetek do rozrodu. Albo się rozmnożą szybko, albo trzeba trochę poczekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Parametry jakie? Masz pewność, że to samiec i samica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted January 6, 2014 Author Share Posted January 6, 2014 Ta, siodełko jest u samicy. ph 7 gh16 kh 3 Parametry jakie? Masz pewność, że to samiec i samica? Ta, siodełko jest u samicy. ph 7 gh16 kh 3 Naprawdę nie ma żadnego sposobu aby zachęcić krewetki do rozmnażania? :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Mosura Eros To Twoje pierwsze krewetki? Przy takich parametrach nie długo zdechną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Zacznijmy od tego czy Ty cokolwiek wiesz o tych krewetkach? Sądząc po tym w jakich parametrach je trzymasz to nie masz w ogóle pojęcia o hodowli tych stworzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Wygląda, że krewetki łatwo jest hodować, ale jednak trzeba mieć doświadczenie. Potrzebują dużo roślin, odpowiedni pokarm, odpowiednie Ph itd. Najpierw poczytaj coś o tej hodowli, a potem zabierz się za nią. Edited January 6, 2014 by T0mek23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Pośpiech na ogół jest złym doradcą , a już szczególnie w akwarystyce. Stwórz swoim krewetkom odpowiednie warunki , a przy rozmnażaniu pozwól działać naturze. Edited January 7, 2014 by Dunay Pisownia Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted January 6, 2014 Author Share Posted January 6, 2014 Ludzie! -,- Wszędzie pisze (nawet w książkach akwarystycznych) że krewetki dobrze znoszą właśnie takie parametry. Nwm o co wam chodzi, ale w takim razie w jakich parametrach wy je trzymacie? troche wiem już o hodowli krewetek, mam dobre dla nich akwa :drobny piasek, dużo roślin, 22Celcjusza ,itd. Co wam w parametrach nie pasuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Ludzie! -,- Wszędzie pisze (nawet w książkach akwarystycznych) że krewetki dobrze znoszą właśnie takie parametry. Nwm o co wam chodzi, ale w takim razie w jakich parametrach wy je trzymacie? troche wiem już o hodowli krewetek, mam dobre dla nich akwa :drobny piasek, dużo roślin, 22Celcjusza ,itd. Co wam w parametrach nie pasuje? Pokaż mi w której książce jest napisane, że crystale trzyma się w twardej wodzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Kupiłeś 2 krewetki,chcesz, żeby się następnego dnia rozmnożyły. Naprawde dużo o nich wiesz Crystale trzyma się na RO + jakiś mineralizator. Edited January 6, 2014 by Krzysiek1702 Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Moim zdanie zdecydowanie za mała temperatura. Powinny mieć jakieś 25 stopni Celsjusza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Moim zdanie zdecydowanie za mała temperatura. Powinny mieć jakieś 25 stopni Celsjusza. Ty też dużo o krewetkach chyba nie wiesz Bardzo dobra temperatura akurat jest u niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Moim zdanie zdecydowanie za mała temperatura. Powinny mieć jakieś 25 stopni Celsjusza. No to facet błysnąłeś wiedzą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 No to bardzo przepraszam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gapa Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Szczerze mówiąc nie znam się na krewetkach, kilka miesięcy temu kupiłem 3szt (2szt "takie nijakie" plus jedna czerwona), a w tym momencie mam chyba krewetkarium bardziej niż akwarium wodę mam twardą ph7,5-8 gh-14 ale france się trzymają. Z tego co zauważyłem największą czerwoną krewetkę rybki mi zjadły (platka z bojownikiem) ale kilka maluchów czerwonych pływa swobodnie! Co do rozmnażania, to daj im czas, 4 dni to na pewno za krótko żeby już ich przybyło! Powodzenia! Zasadniczo gdyby w tym temacie chodziło o RC to nie byłoby dyskusji, ale mowa jest o CR (taka subtelna różnica), a one do łatwych nie należą, ani w hodowli, ani w rozmnażaniu. /ahr/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Kolega nie rozumie różnicy RC ph 7,5 gh 12-14 kh 10 Wytrzymała na związki azotu w wodzie. Podłoże nie ma znaczenia, woda zwykła kranówka. CR ph 6 -6,5 gh 6 kh 0 Podłoże dedykowane pod krewetki, wymiana RO + mineralizatory. Optymalna temperatura to 23 stopnie. To że krewetka w innych parametrach będzie miał siodełko później jajka to zapomnij o maluchach przeżyją 1 max. 2 dni. Edited January 6, 2014 by georobert Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted January 6, 2014 Author Share Posted January 6, 2014 Ok..... Dobra wygraliście W takim razie znacie może jakieś sposoby na domowe zmiękczenie wody? Nie wiem kiedy będę miał okazję kupna filtra RO. Na forum wymagana jest poprawna pisownia. /Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Woda demineralizowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted January 6, 2014 Author Share Posted January 6, 2014 Destylowana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Demineralizowana: kaufland 2,98, tesco 4,99 za 5l przy 20 baniakach * 5 zł = http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akwarystyczna-75-ro3-promocja-i3840281494.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts