cfx Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Witam, w moim akwa 160L pracuje jbl e900 i od jakiegoś czasu nie filtruje tak jak powinien. W wodzie ciągle pływają jakieś śmieci, a dno jest mocno zamulone kawałkami roślin i odchodami ryb. Mam żwir 1-3mm, kupiłem jakiś tani odmulacz na allegro, mając nadzieję, że nim będę w stanie wyczyścić dno akwarium, ale niestety, zamiast tego cała ta dysza służąca do grzebania w dnie od razu zapycha się żwirem, woda zaczyna lecieć bardzo wolno, a co gorsza wtedy nie wyciąga żadnych brudów, leci czysta woda. Jest ktoś w stanie mi doradzić jakiś dobry sposób na to, albo jakiś dobry odmulacz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 (edited) Miałem coś takiego i naprawdę się sprawdzał http://archiwum.allegro.pl/oferta/-tetra-gc30-odmulacz-20-60l-z-pompka-hit-i3308369728.html Tylko musiałbyś kupić odpowiedni do wielkości swojego akwarium. Edited January 5, 2014 by Deadmau5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Odmulanie dna to głupota, syfek ktory zbiera Ci się na podlożu jest bardzo przydatny, poczytaj o tym troszkę. A co do filtra, jak Ci się szybko zapycha daj na wlot gąbke i do filtra syf nie wleci a biologia będzie funkcjonowała. Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 I tu jest właśnie kolejna przewaga piasku nad żwirkiem. To co już dostanie się pod kamyczki jest praktycznie nie do wciągnięcia przez odmulacz bez ruszania podłożem. A gdy przelecimy odmulaczem po wierzchniej warstwie piasku to jest on już praktycznie czysty. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 Gdybym wiedział, od razu kupiłbym piasek, chociaż nie wiem, czy piasek jest dobry do roślinek. Nie mniej jednak, skoro odchody i odpady dobrze wpływają na kondycję roślinek, to nie będę z tym nic robił, ale muszę powiedzieć, że nie wygląda to zbyt estetycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Daj na dno trochę liści dębu nie będzie widać odchodów a po jakimś czasie odchody będą rozkładane w mgnieniu oka Gdybym wiedział, od razu kupiłbym piasek, chociaż nie wiem, czy piasek jest dobry do roślinek. Torf ogrodowy + piasek + kulki gt = roślinki rosną jak szalone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 No teraz to sobie możemy gdybać, co by było, jakbym od razu kupił piasek, ale jestem ze żwirem w akwarium no i syf jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Zrobić odmulacz nie jest trudno - można kupić spokojnie gotowy, ale jeśli nie chcesz kupować jakiegoś gotowego to potrzeba ci po prostu kawałek rurki z miękkiego tworzywa kupowanej na metry w markecie budowlanym (ja dopasowałem na długość pokoju bo wylewam od razu za balkon na działkę pod róże ) + jakaś końcówka - od biedy może być nawet jakaś mała butelka po napoju z obciętym dnem. Kwestia podgrzania końcówki rurki, żeby po wsadzeniu i ostygnięciu ściśle przylegała do końcówki odmulacza i nie traciła ciśnienia i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted January 12, 2014 Author Share Posted January 12, 2014 Tylko czy taki odmulacz samoróbka będzie zasysał tylko syf z dna, czy wszystko razem, jak będzie leciało, razem ze żwirem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Metodą prób i błędów trzeba dopasować średnicę węża - im większa tym większa siła ssąca. do tego końcówka - jak będzie bardzo szeroka to za mocno ciągnąć nie będzie , jak mała jak wąż to wyssie wszystko - nawet ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laserx Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 Odmulacz z odzyskiem wody, moja propozycja: http://forum.superakwarium.pl/blog/25/entry-34-odmulacz-z-odzyskiem-wody/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts