Kirys123 Posted December 11, 2013 Share Posted December 11, 2013 (edited) Witam. W tym temacie będziemy mogli wymyślać polskie nazwy ryb akwariowych, które posiadają jedynie nazwę łacińską. Będzie to polegało na wklejeniu zdjęcia i napisaniu własnej polskiej nazwy dla ryby. To będzie goliat mały: Edited December 11, 2013 by Kirys123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 11, 2013 Share Posted December 11, 2013 Polskie nazwy wielokrotnie wprowadzają ludzi w błąd. Przykład podany przez Ciebie udowadnia, że polskie nazwy są wymyślane na siłę tylko po to by były.Ryba ze zdjęcia to Hydrocynus vittatus. Ta ryba osiąga spore rozmiary. Nazywanie jej "Małym goliatem" jest... niedorzeczne?Łacina to łacina. Naukowe określenie rodzaju i gatunku. Nie ma mowy o pomyłce w przypadku zamawiania ryb. W przypadku polskich nazw potocznych różnie można skończyć i powstaje wiele niedomówień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirys123 Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 (edited) Wiem, że to Hydrocynus vittatus, który osiąga nawet 75 centymetrów długości. Nazwałem go goliatem małym, ponieważ przy Hydrocynus goliath wydaje się mniejszy. Chociaż w sumie można go nazwać goliatem mniejszym. A ten temat założyłem, żeby użytkownicy tego forum mogli popisać się wyobraźnią. Wymyślone nazwy nie byłyby oczywiście używane. Chodzi tylko o zabawę przy wymyślaniu ciekawych nazw. PS. Masz piękne akwaria. Edited December 12, 2013 by Kirys123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Moim zdaniem ten temat nie ma sensu ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 To powiedz to koledze Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Niedorzeczne....tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirys123 Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 Dobra temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts