plka Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 (edited) woda w kranie ph 8 gh 30 kh15zrobilem na szybko armate odziwo po pierwszym przelaniu przez armate wody potem przez filtr zrobiony z butelki woda prawie krysztal moze trafilem na torf? zmierzylem po jednym przepuszczeniuph 6 gh 10 kh 5 przepuscilem tylko razazotyny 0moge stosowac wody do podmianczy moje krewetki i ryby nie padna Regulamin 6.1. Mapet Edited December 8, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 Jeśli dzięki temu będziesz miał odpowiednie parametry dla Swojej obsady to możesz. Musisz tylko robić to stopniowo. Zbyt duże wachania pH i twardości mogą Ci ją odstawić na tamten świat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted December 9, 2013 Share Posted December 9, 2013 (edited) I pamiętaj, że za każdym razem gdy użyjesz armatkę to właściwości torfu się zmniejszają. Przykładowo, ja mam armatkę gdzie za jednym razem przepuszczę przez nią ok 8 litrów wody i gdy torf jest nowy to parametry wody nie mieszczą się w skali, np PH poniżej 4,5 barwa mocno czerwona a GH i KH 1, po drugim użyciu parametry już są ok. PH 5,5 a GH KH ok 5, za trzecim razem parametry PH już są ok 6,5 z GH i KH też podobnie się zwiększają, więc ja ogólnie wymieniam torf w armatce tak ok. miesiąc, półtora miesiąca. Edited December 9, 2013 by NFSMW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts