Jump to content

Problem z roślinami

DarekG
 Share

Recommended Posts

Witam. 

Posiadam problem ze wzrostem niektórych roślin . Ogólnie sprawa wygląda tak :

- Ludwigia Repens gubi liście od dołu , rośnie bardzo wolno...

- z Cabomba mam podobny problem , góra roślinki jest ładna , zielona a od dołu brązowieje - przyrost również bardzo slaby.

- Mech zbrązowiał , tylko końcówki ma zielone ..

- Pogostemon oraz mały heniek " stoi w miejscu "

Dodam iż reszta roślin rośnie ładnie i dość szybko , czasem nawet bąbelkują. Nawożę macro red codziennie , micro oraz classic przy podmianach. Od trzech dni dodaje potas. Dawki zalecane przez producenta.  W czym tkwi problem ? czegoś mi brakuje ? Za wszelkie wskazówki bede bardzo wdzięczny.

Oto parametry wody(testy JBL) oraz akwarium :

GH - 12

KH - 9

PH - 6,70 - 6,85

NH4 - <0,05

NO2 - <0,01

NO3 - około 80 

PO4 - <0,02

Fe - 0,1

SiO2 - 0,8

Podmiany robione wodą kranową w każdy wtorek (okolo 20-30%)

Akwarium 112 L ( wymiary 80x35x40 )

Oświetlenie 2x 20W T8 ( świetlówka FloraGlo i PowerGlo ) oraz 2x 28W T5 ( świetlówka Juwel Day i Juwel Nature )

Podłoże Aqua Art Substrat II + ( warstwa okolo 6 cm )

Zestaw CO2 wraz z komputerem PH ( Butla CO2 4litry około 3b/s ) 

Filtr zewnętrzny AQUAEL Unimax 250 professional ( max 650L/H )

Grzałka Aquael Easy Heater 100 W

Obsada :

18x neon inessa

10x Tetra czarna

Roślinność :

Ceratopteris siliquosa (Paprotnica)

Cabomba Caroliniana (Kabomba karolińska)

Ludwigia Repens

Anubias (chyba Barteri )

Cryptocoryne wendtii Green 

Hemianthus callitrichoides ( mały heniek )

Pogostemon helferi

Bacopa Australis

mech willow moss

Nic nie napisałeś o podłożu.

Podłoże Aqua Art Substrat II + ( warstwa okolo 6 cm )

Może faktycznie mało mikro ... myślałem że na tym podłożu i dolewaniu raz na tydzień przy podmianach wystarczy ... Mam go dodawać codziennie ? 

Co do fosforu to ciężko będzie gdyż posiadam tylko nawozy aqua art , ale zamówiłem wczoraj sole na allegro wiec poczekamy aż przyjdą :)

Też stosuję całą linię nawozów Aqua Art. Classic przy podmianach, Carbo codziennie, Macro Red co drugi dzień i Ferro (micro) też co drugi dzień razem z K+ (ale na przemian z macro). Jak dotąd rośliny rosną szybko choć czasem występują pewne oznaki niedoborów ale nie w stopniu nadmiernym.

Czy dodawać codziennie? Spróbuj, obserwuj co się będzie działo, każde akwarium jest inne.

Edited by andy102

Od 4 dni stosuje micro + potas i żelazo , od dwóch dni KH2PO4 ( dawka dzienna 0,2mg/l ) + dzisiejsza podmiana wody (około 30%) . Poziom NO3 nadal wynosi 80 mg/l (ppm) , natomiast poziom PO4 według testów wzrósł do 0,1 mg/l . Od tego czasu Ludwigia przestała gubić liście , mech wypuścił sporo zielonych łodyżek . Na Cabombie nie zauważyłem zmian. Pozostała kwestia fosforu którego nie do końca wiem ile mam dawkować przy tak dużym stężeniu azotanów , gdyż rożne źródła podają że stosunek PO4 do NO3 powinien wynosić około 1 : 10 . Czyli wychodziłoby że u mnie fosforu powinno być 11,42 mg/l co wydaje mi się stanowczo za dużo ... Proszę o poradę . 

Po4 podnoś do 1,0mg/l, a no3 zbijaj do 10mg/l. Jak trzeba to rób co tydzień podmiany 40% nawet. Test jest ok. Fosfor powinieneś mieć w podłożu i brudach z podłoża (tam też jest mikro). Skoro go nie ma to rośliny już go zużyły, zużyły także zgromadzone zapasy. Lej i nie bój się fosforu.

Wlej nawet dawkę tygodniową od razu - tak aby ta dawka dała 1,0mg/l. Zmierz za dwa dni. Będzie spadać gwałtownie, bo rośliny są głodne. Jak je "nakarmisz" to spadnie tempo zużycia, a potem wrócisz do normalnej dawki.

Oto wyniki testów oraz obserwacji :

Według rad jakie otrzymałem tutaj na forum zacząłem podawać mikro , fosfor oraz potas  .. Zrobiłem dwie podmiany wody w ciągu tygodnia (jedna około 20% , druga około 40%) . Na dzień dzisiejszy parametry wody wyglądają następująco : 

NO3 - 40

PO4 - 0,1

Fe - 0.5

K - brak testów 

Rośliny wyraźnie ruszyły , fosfor " ginie " w bardzo szybkim tempie no i co najważniejsze NO3 maleje. Pogostemon rośnie dość szybko , Kabomba " wystrzeliła " w górę choć problem z brązowieniem nadal występuje.. Jedynie Ludwigia bez zmian , a nawet jest jeszcze gorzej , mianowicie zauważyłem popalone stożki wzrostu , młode liście kręcą się do tylu ... Myślę że może to być efekt przedawkowania mikro lub nadmiar potasu (lecz to drugie chyba mało prawdopodobne ? ) . Od kilku dni mam wysyp glonów ( może to być skutek podawania fosforu ? ) Oto zdjęcia glonów ( słabej jakości bo robione telefonem ) :

Zdjęcia

I teraz kolejne moje pytanie . Dawkować tak jak dotychczas czyli micro + żelazo , potas i fosfor z jednoczesnymi próbami zbicia NO3 ? Czy może gdzieś już robię błąd i zaraz akwarium zmieni mi się w glonarium ..

Za wszelkie rady dziękuje .

Sprawdź demineralizowaną.   Ile masz światła i jaka barwa (być może też przeoczyłem)?

Test na wodzie zdemineralizowanej rowniez pokazuje NO3 - 0 .

Światła mam 0,85w/1l
Świetlówki wraz z kombinacją patrzac od tyłu pokrywy :

Juwel Lite Nature 28w t5 4100 k
Hagen Flora-Glo 20w t8 2800 k
Hagen Power-Glo 20w t8 18000 k
Juwel Lite Day  28w t5 9000 k

Juwel Lite Nature 28w t5 4100 k

W miarę ok, wolę barwy powyżej 5500 K.

Hagen Flora-Glo 20w t8 2800 k

Za mało.

Hagen Power-Glo 20w t8 18000 k

Za dużo.

Juwel Lite Day 28w t5 9000 k

W miarę ok, wolę poniżej 9000K.

Światła mam 0,85w/1l

Rozumiem że przy takim oświetleniu podajesz CO2 z butli.

Jaki dyfuzor/reaktor? Jak wygląda rozpuszczalność?

Ile czasu świecisz?

Rozumiem że przy takim oświetleniu podajesz CO2 z butli. Jaki dyfuzor/reaktor? Jak wygląda rozpuszczalność? Ile czasu świecisz?

Podaje CO2 z butli wysokociśnieniowej , dyfuzor szklany ( spiek )  , świecę 12 godzin dziennie . Co do rozpuszczalności - wartość co2 w moim akwarium wynosi około 30 ppm .