patryk663 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) mam już problem od 2 tygodni ponieważ mam bardzo mętną wodęakwarium 54l 60x30x30 na dnie piasektemp 24,5filtr fan 1 plusświatło 15w standardowe w pokrywie świecone 10h dziennieakwarium ma 2miesiace woda była odstana przed wpuszczeniem rybobsada1 dorosły gupik7 miesięcznych gupików10 tygodniowych8 neonków6 kirysków spiżowychroślin dość dużo rogatek jakiś trawniczek i jeszcze 8 innych gatunkówwodę podmieniam co tydzień 30% teraz w sobotę 40% woda odstana tydzień dodane pół łyżeczki soli i trochę esklarinaco może być przyczyną mętnej wody ??przerybienie czy pierwotniaki ??czy może za mało wydajny filtr ?Zakupiłem jeszcze filtr kaskadowy hbl 501 i dopiero dojdzie we wtorek Regulamin 6.1. Zapoznaj się z nim. Mapet Edited November 24, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 "Zakwit" pierwotniaków. Przyczyną jest przerybienie, niedojrzały zbiornik, słaba filtracja. Podmiana 40% to dość dużo, przez to zdestabilizowałeś zbiornik. Dodatkowa filtracja pomoże ale nie od razu, przydałby się jakiś wkład biologiczny do kaskady. Po co odstawiasz wodę aż na tydzień i dodajesz eskalarin i sól? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk663 Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 (edited) więc co zrobić nie podmieniać narazie wody sól ale morską dla lepszego samopoczucia ryb czemu tygodniowa ponieważ jak robię podmianę to wlewam w baniak i później woda czeka tydzień do podmiany a jaki wkład najlepiej?? i czy np zamiast gąbki w fan 1 plus wsypać bio ceramikę oczywiście po 2 tygodniach chodzenia tego hbl 501? Edited November 25, 2013 by patryk663 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 Ceramikę wsyp do kaskady, wystarczy trochę pomanipulować gąbką i zrobić miejsce. sól ale morską dla lepszego samopoczucia ryb Wybacz ale takich bredni to jeszcze nie słyszałem. Wpisz sobie "zakwit pierwotniaków" w wyszukiwarce i poczytaj trochę, problem powtarzał się wiele razy... Poczytaj też o cyklu azotowym w akwarium. I zrób coś z tymi mnożącymi się gupikami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk663 Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 (edited) Ceramikę wsyp do kaskady, wystarczy trochę pomanipulować gąbką i zrobić miejsce. Wybacz ale takich bredni to jeszcze nie słyszałem. Wpisz sobie "zakwit pierwotniaków" w wyszukiwarce i poczytaj trochę, problem powtarzał się wiele razy... Poczytaj też o cyklu azotowym w akwarium. I zrób coś z tymi mnożącymi się gupikami. gupiki już się nie będą mnożyć bo dorosłe samice oddałem i czekam aż małe podrosną i też oddam Regulamin 6.1. Zdania zaczynamy wielką literą. Następnym razem będzie "bonus". Mapet Edited November 26, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts