.Elliot. Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 (edited) Witam, Akwarium: 96 l (80x30x40) Filtracja: Mini Kani 120 Napowietrzanie: ruch tafli wody Grzałka: 150W z termostatem Oświetlenie: 1x 18 W , 1x14 W Podłoże: piasek o grubości około 1-1,5mm Nawożenie: brak Parametry wody: Temperatura - 24-25 C - PH 7,8 - obecnie nie posiadam więcej testów:( Ozdoby: korzeń, skała diy, tło diy Flora: - wąkrotka białogłowa - limnophila sessiliflora - moczarka kanadyjska - hygrophila polysperma - mech Fauna: - brzanka sumatrzańska x4 - gupik x4 - gurami dwuplamisty x4 Galeria Edited November 23, 2013 by .Elliot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Co do ozdoby, to nie wiem czym klejona, ale strzelam że może być szkodliwa. Opisz co w niej jest to rozwiejesz moje wątpliwości.. Obsada zdecydowanie nie na taki odczyn. Brzanki na bank muszą znaleźć nowy dom. Po prostu najpierw sprawdzaj wodę, potem kupuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Elliot. Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Ozdoba wykonana jest z Ceresit CX5, co do brzanek mam świadomość że warunki dla nich nie są wymarzone, ale zamiast się ich pozbywać wolał bym spróbować zmniejszyć PH, na początek zastanawiam się nad jakąś bimbrownią choć jeszcze żadne decyzje nie zapadły, jako początkujący jestem na etapie zgłębiania tajników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Co do bimbrowni to wejdź na mój temat:http://forum.superakwarium.pl/topic/41236-co2-w-akwarium-bimbrownialicznik-b%C4%85belk%C3%B3w/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) Myślę że brzanki dadzą gupikom popalić. Jeśli ta ozdoba nie szkodzi rybciom to raczej ja widział bym ją na środeczku. Gdzieniegdzie obrośniętą mchami Edited November 24, 2013 by ASPAHARIAN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Jak chcesz mieć JAKIEKOLWIEK szanse na obniżenie pH, to wyjmij ozdobę. Pomyśl o wymianie sumatr na pięciopręgie w ilości co najmniej 8. Są nieco spokojniejsze i mniej zadziorne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Elliot. Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Do tej pory nie zauważyłem by brzanki atakowały gupiki, trzymają się razem i żyją własnym życiem, co do ozdoby nie da się jej ustawić na środku, z tyłu i boku ma wolną przestrzeń więc nie za bardzo to pasuje. Dodatkowo zakrywa rurkę od filtra do czego w sumie miała być stworzona, planowałem tam jeszcze schować grzałkę ale ostatecznie zrezygnowałem z tego, więcej powstała spora jaskinia i miejsca mają gurami na chowanie się. Co do brzanek pięciopręgich fajna i ciekawa alternatywa ale i tak nie rozwiązują problemu parametrów wody, prawie te same wymagania co sumatrzańskie (ph 5,0 - 7,1). Jak znajdę więcej czasu muszę trochę poczytać może coś wynajdę. PS. Ozdobę oczywiście chciałbym zostawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts