asdfg Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 (edited) Witam Mam akwarium 80 litrów. Mam filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem. Jak powinien on być prawidłowo zainstalowany? Czy rurka wylotowa powinna być pod czy nad wodą? Bo chodzi o to że jak jest nad wodą to woda praktycznie nie płynie z niej a jak jest pod wodą to chyba jest lepiej. Jak ma być? Edited November 23, 2013 by Mapet Mała korekta postu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Jeśli chodzi Ci o rurkę napowietrzającą tak jak tutaj na zdjęciu : http://www.szybkakarma.com/allegro/szablon/aquael_turbo2.jpg To możesz ją całkiem usunąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Słabo widze taki filterek w takim akwarium. Jaki to ma przepływ? 200 l/h? Ale odpowiadajac na pytanie to nie, nie musi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Daj filtr bliżej tafli wody, to będzie płynęła woda jeszcze z bąbelkami nawet z wężykiem ponad wodą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted November 23, 2013 Author Share Posted November 23, 2013 (edited) Zanurzyłem rurke wylotową pod tafle wody. Bąbelkuje więc to chyba dobrze. Nie wiem jaki jest tam przepływ ale gąbka jest bardzo duża biorąc pod uwage wielkość akwarium. Słabo widze taki filterek w takim akwarium. Jaki to ma przepływ? 200 l/h? Ale odpowiadajac na pytanie to nie, nie musi. Ale co masz na myśli pisząc 200 l/h? Ja mam filtr powietrzny na brzęczyk ,nie turbine cyrkulacyjną z gąbką. Ewentualnie mógłbym sprawdzić jaką siłę że się tak wyraże ma brzęczyk. Edited November 23, 2013 by razer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Chyba nie zrozumieliście o jaki typ filtra koledze chodzi... Zdjęcie z neta. Takie filtry są mało wydajne, ale często niezastąpione przy rozmnażaniu ryb. Jeżeli porusza lepiej taflą wody i jest z niego lepszy przepływ to go zanurz. Ale niewątpliwie przydała by się zmiana na filtr z lepszymi wkładami filtracyjnymi, np. kaskada. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem o jaki Ci filtr chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted November 23, 2013 Author Share Posted November 23, 2013 Tak dokładnie o to chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts