dorka Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 (edited) Postanowiłam trochę przerobić swoje akwa 54 l. Proszę o ocenę i rady:) Sprzęt: Oświetlenie- świetlówka 15W + listwa diversa led 4,3W Grzałka 50W Filtr wewnętrzny CARO 600 Podłoże: ziemia do roślin wodnych -Aquaplant ok.1cm żwir bazaltowy 1-3mm Flora: 1) Lotos tygrysi (jeszcze nie wyrósł) 2) Ophiopogon minima 3) Ludwigia repens 4) Wywłócznik Rdzawy 5) Acorus decor 6) Nesaea red 7) Cryptocoryne nevilli 8) Lilaeopsis brasiliensis 9) Anubias barteri 10) Mech jawajski 11) Kabomba karolińska 12) Microsorium oskrzydlone 13) Hygrophila difformis Fauna: 4 otoski planowane 8-10 danio jakie jeszcze nie wiem Przenoszę temat do galerii tam można uzyskać dużo rad jak i krytyki. Mapet Edited November 23, 2013 by andrerw Zły dział Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxell Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Wyciągnij anubiasa ze żwiru i przymocuj go do korzenia. Możesz go przy tym odwrócić i ułożyć w innym miejscu (pomiędzy kabombą a anubiasem jest trochę wolnego miejsca), bo teraz na środku nie prezentuje się najlepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorka Posted November 21, 2013 Author Share Posted November 21, 2013 Wyciągnij anubiasa ze żwiru i przymocuj go do korzenia. Możesz go przy tym odwrócić i ułożyć w innym miejscu (pomiędzy kabombą a anubiasem jest trochę wolnego miejsca), bo teraz na środku nie prezentuje się najlepiej. Na środku za korzonkiem jest wywłócznik rdzawy tylko musi podrosnąć ale dzięki pomyślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Ładnie, ładnie proponowałbym bardziej kolorowe rybki-np. neony inessa/miedziki obrzeżone. Ale o gustach się nie dyskutuje:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorka Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 Ładnie, ładnie proponowałbym bardziej kolorowe rybki-np. neony inessa/miedziki obrzeżone. Ale o gustach się nie dyskutuje:) Dziękuję A będą kolorowe są przecież danio i zielone, czerwone, pomarańczowe i żółte i w paski i lamparcie coś na pewno się wybierze:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 proponowałbym bardziej kolorowe rybki Albo kolorowe szklane kulki, ale o gustach się nie dyskutuje... Myślę że te czerwone roślinki posadzone po kątach nie będą miały lekkiego życia, rudy wywłócznik też może marudzić (kapryśne to ziele jest). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 (edited) "NIE!" dla danio. Zapomnij o tym całkowicie, bo to poroniony pomysł. Ja mam w akwa z danio 17-20*C w zimie i to jest dobra temperatura zimowania. Zaraz edytuje posta i Ci wrzucę jakieś zamienniki do niego. EDIT: bystrzyki z zakresu (20-22)*C - 28*C (!)bystrzyk peruwiański - Hyphessobrycon peruvianus Hyphessobrycon pyrrhonotus Hyphessobrycon haraldschultzi barwieniec czerwony -Hyphessobrycon sweglesi tetra cytrynowa, cytrynka, bystrzyk pięknopłetwy - Hyphessobrycon pulchripinnis bystrzyk czerwony - Hyphessobrycon flammeus (!)bystrzyk barwny - Hyphessobrycon eques (!)bystrzyk amandy - Hyphessobrycon amandae wykrzyknikiem podkreślone te szczególnie nadające się do akwarium z otoskiami. Otoskom na zimę spokojnie możesz temperaturę 22*C trzymać, na zdrowie im wyjdzie. Edited November 23, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts