wojtek1144 Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 (edited) Witam Chciałem zaprezentować Wam moją kostkę, wzorowałem się na akwariach w stylu iwagumi, jak mi wyszło oceńcie sami. Podkreślam, że jestem zupełnym świeżakiem i stawiam swoje pierwsze kroki w akwarystyce. Poniżej opis akwarium. Data założonia 21.11.2013. Akwarium : kostka 30x30x30 27 l Oświetlenie : 2 x Led Intenso Diversa 5.7 W (narazie 5h) Podłoże: Aqua Substrate II Filtr : Aquael FZN - 2 Kamienie: Scenery Stone CO2 z butli ( 1b/s ) Ogrzewanie : brak Nawożenie : mam całą serię nawozów Easy Life. Flora: Duży Heniek, Mały Heniek, Eleocharis Parvula Fauna : zastanawiam się nad krewetkami RC Z jakieś dwa dni zamieszczę parametry wody. Od razu przepraszam za jakość zdjęć, ale akwarium jest świeżutko zalane i wszystko jeszcze w pęcherzykach Wszelkie rady mile widziane Mam również pytanie, kiedy zacząć podawać potas ? Pozdrawiam Edited November 21, 2013 by wojtek1144 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxell Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Następnym razem po prostu wytrzyj te pęcherzyki czyścikiem do szyb. Akwarium, jak akwarium, zobaczymy jak wszystko będzie rosło. Na razie jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Niech tylko mały heniek rozrośnie się i utworzy trawniczek a bedzie ładnie /Dbaj o pisownię. Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 23, 2013 Author Share Posted November 23, 2013 (edited) Dzisiaj wykonałem testy NO3 - 10mg NO2 -0 GH - 7 d KH - 3d PH- 7 PO4 - 0 CO2 - 20 mg/l Testy JBL 6w1, PO4 zoolek, co2 test permamenty Zacząłem podawać potas, zastanawiam się również nad Easy Carbo, czy jednak wystarczy sama butla ? Edited November 23, 2013 by wojtek1144 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Ładnie będzie. Carbo spokojnie możesz też podawać - 1 ml dziennie. Zacznij też nawozić PO4 bo zerowe wartości do niczego dobrego nie doprowadzą. Na start akwarium zacznij od 1/3 dawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 (edited) Pojawiają się pierwsze problemy na parvuli zauważyłem glony który widać na poniższym zdjęciu, taki zielony kożuszek. Również mały Heniek mi marnieje, robi się żółty. Macie jakieś pomysły? Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Z góry dzięki. Edited November 24, 2013 by wojtek1144 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Zastosowałeś się do rady Nantaia ? "henio" to bardzo trudna roślina w uprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Tak, dzisiaj podałem Fosfor 0,2 ml oraz easy carbo 1 ml. Codziennie leje 0,3ml potasu. Myślicie, że ten glon to Rhizoclnium nitkowate? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Zwiększ dawki carbo.To świeży zbiornik, więc wszystko powoli musi się ustabilizować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Tak zrobię dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Dzisiaj wykonałem testy NO3 - 10mg NO2 -0 GH - 7 d KH - 3d PH- 7 PO4 - 0 CO2 - 20 mg/l Testy JBL 6w1, PO4 zoolek, co2 test permamenty Zacząłem podawać potas, zastanawiam się również nad Easy Carbo, czy jednak wystarczy sama butla ? Witam ! Heh.. NO2 - 0.. Zbiornik zalany 4 dni temu, parametry będą "skakać" niczym sinusoida na wykresie.. Zmierz NO2 dzisiaj i np. za 4-5 dni.. nie wierzę, że będzie cały czas 0... Pozdrawiam ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 Mam pytanie odnośnie CO2. Jak widać na załączonych zdjęciach jego wartość waha się pomiędzy..... i tu ciężko określić, wydaje mi się, że pomiędzy 8 a 12. Dyfuzor mam zamontowany na przedniej szybie, kaskadę na tylnej. Martwię się, że mam zbyt słabe rozprowadzanie CO2. Podaję 2 b/s . Bąbelki niby latają po akwarium ale tylko po stronie gdzie mam zamontowany dyfuzor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Jeśli bąbelki latają, to znaczy że się nie rozpuszczają ;]. Polecam powtórzyć sobie z podstawówki prawa termodynamiki i rozpuszczalność ciał stałych vs. gazów itp. To jeden z tych "w życiu mi się nie przyda!", po których przy kawie stwierdzamy: ".. a jednak."! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 Tak, a rodzice mówili uważaj na lekcjach Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane zbyt mocnym ruchem wody, ale kaskadę mam przykręconą prawie na minimum więc inaczej się nie da. Znalazłem również taką ciekawą tabelę do której podsyłam link http://pomoce.akwahobby.com/tabela_CO2.php . Wychodzi na to, że to wina parametrów wody. Wg. tabeli wychodzi 9, zatem testy mówią prawdę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 Witam, Leci drugi tydzień od założenia akwarium. Za dużych zmian niestety nie ma, oprócz dużego Heńka który troszeczkę podrósł. Martwi mnie niestety mały Heniek, od zasadzenia nie widzę po nim żadnych zmian, oprócz tego, że niektóre liście robią się żółte. Stosuje się do powyższych zaleceń. Podaję PO4 - 0,3 ml dziennie, K - 0,4 ml dziennie oraz Easy Carbo 1,5 ml dziennie. Niestety podłoże ASII wsiąka PO4 jak gąbka dlatego wciąż mam wartości zerowe, zastanawiam się czy nie zwiększyć dawki, ale boję się żeby nie przedobrzyć. Glon na Parvuli się wycofuje, zapewne dzięki Easy Carbo. Podkręciłem również CO2. Wskaźnik na teście do CO2 jakby zbliżył się do 20 mg/l. Mam parę pytań . Kiedy zacząć podawać NO3 (jego stężenie wg testów wynosi 10.) ? Dopiero wtedy gdy ustabilizuje mi się poziom PO4? Z mikro jeszcze się wstrzymam, myślę że z dwa tygodnie. Bardzo proszę o rady doświadczonych akwarystów, ja niestety jestem tylko i wyłącznie teoretykiem i troszeczkę w tej praktyce się gubię Dzięki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Całkiem nieźle wygląda mały heniu ( przynajmniej na nowych fotach ), podaj im dawkę NO3 i Micro i daj baniakowi jeszcze trochę czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 (edited) Jeśli chodzi o obsade to gdybyś zbił trochę pH to mogłyby być jakieś Boraras, bo twardości są w miare ok. Edit. jednak nie, zobaczyłem długość i jest trochę za ciasno. Spróbuj z jakimiś mniejszymi żyworódkami albo bojek. Edited December 5, 2013 by Bobix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 A co myślicie o microrasbory galaxy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 (edited) Jeszcze raz gdzieś przeczytam mikroRAZBORA to chyba osobiście wysadzę serwery serwisów idiotów siejących takie herezje. Ryba się nazywa po łacinie Danio margaritatus czyli tłumacząc dosłownie : Danio perłowy. Do razbor tak im blisko, jak człowiekowi do lemura. I nie, to nie jest dobry pomysł. W naturze te rybki żyją w gąszczu sitowia i lotosów. W warunkach które będziesz mieć w tym akwarium nie powinna żyć żadna ryba. Edited December 5, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted December 13, 2013 Author Share Posted December 13, 2013 Mała aktualizacja. Akwarium ma trzy tygodnie. Mały Heniek miewa się dobrze i powolutku się rozrasta. Największe zmiany widać po dużym Heńku, obie roślinki mają zdrowy zielony kolor Z Parvulą jest ciupkę gorzej. Niektóre sadzonki ładnie rosną i mają mocny zielony kolor, a niektóre tak jakby się nie przyjęły są blade i marnieją. Na szczęście na razie bez plagi glonów ale to zapewne przede mną :/ Makro leję pełne dzienne dawki + PO4 na 150% zalecanej dawki (mimo to, test wciąż mi pokazuje wartość 0 , myślę, że to ASII go wsiąka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jajo422 Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 Ciekawy zbiorniczek , do pozazdroszczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted December 16, 2013 Author Share Posted December 16, 2013 (edited) No i wykrakałem, wczoraj wieczorem pojawiły się okrzemki (o ile dobrze je identyfikuje). Na razie tylko na kamieniach i troszkę na dyfuzorze. Czytałem, że główną przyczyną ich powstawania jest za mało światła, na chwilę obecną świecę 9h dziennie. Na razie nie ruszam tego, bo nie chcę żeby bardziej mi się rozprzestrzeniły. Parametry wody: PH: 7 KH 3 GH: 14 NO : 20 PO4 : niestety wsciąż 0 podaję 0,5 ml dziennie Bardzo proszę o pomoc jak z tym walczyć. Edited December 16, 2013 by wojtek1144 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 16, 2013 Share Posted December 16, 2013 No ale czym się przejmujesz? Okrzemki to objaw dojrzałego akwarium.Poza tym dodają uroku kamieniom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1144 Posted December 16, 2013 Author Share Posted December 16, 2013 Mi osobiście się nie podobają, zwłaszcza na bialutkim dyfuzorze Dlatego się pytam czy jest jakiś sposób żeby się ich pozbyć, czy może z czasem same znikną ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 (edited) Witam !U siebie wpuściłem krewetki (oczywiście) Red Cherry, Filtrujące oraz Otoski.Skutecznie "czyszczą" rurki, dyfuzor CO2 itp, jednak jeśli chcesz mieć w 100% czyściutkie kamienie i osprzęt to chyba pozostaje tylko szczoteczka i heja - szuru buru..A tak na poważnie to jak napisał przedmówca LOCDOG - po co czyścić ? Widziałeś w jeziorze czy w rzece czyściutkie kamienie ?.. Takie glony sprawiają, że akwarium - wystrój wygląda bardziej naturalnie, no, ale to moje zdanie Pozdrawiam ! Edited December 17, 2013 by Bebek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts