Jump to content

Gaz z butli co2 uchodzi

klosek
 Share

Recommended Posts

Witam zaopatrzyłem się w zestaw co2 i mam problem, po 2 dniach butla jest pusta. Wydaje mi się że uchodzi z zaworku bezpieczeństwa. Pytanie brzmi dlaczego??  Może mi ktoś punkt po punkcie powiedzieć jak należy to podpiąć? 

Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Mapet

Reduktor do zakręconej butli dokręcasz w miarę mocno. Nie za mocno żeby uszczelki, która jest tam nie "przegiąć".  Wężyk do reduktora na szybko złączu wciskasz następnie do zaworku precyzyjnego. Nim regulujesz ilość bąbelków na sekundę a co za tym idzie podawanie Co2 do akwarium. Zobrazowane masz to tutaj np.

Ja obstawiam że reduktor za mocno dokręciłeś i ta uszczelka nie trzyma. Dodatkowo na teflonie możesz go przykręcić dla większej szczelności na gwincie.

Może nie dokręcili dość dobrze po napełnieniu butli. Myślę że mowa jest o tej "śrubce" z tyłu zaworu głównego ?

Jest jedno wejście do którego podkręca się elektrozawór a obok jest taka śruba z dziurką i wydaje mi się że to tam jest problem. 

W miejscu napełnienia mogą sprawdzić reduktor??

Jest jedno wejście do którego podkręca się elektrozawór a obok jest taka śruba z dziurką i wydaje mi się że to tam jest problem.   

Dokładnie tak jak napisałeś, miałem identyczny problem, wypuściłem 2 butle "w chmury" :wsciekly:  i dopiero kiedy sprawdziłem wodą z mydłem zorientowałem się , że zestaw nie jest dobrze poskręcany. Tu masz zdjęcie podglądowe, nie wiem czy dobrze będzie widać. 

post-9563-0-18412900-1385136072_thumb.jpg