klosek Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Witam zaopatrzyłem się w zestaw co2 i mam problem, po 2 dniach butla jest pusta. Wydaje mi się że uchodzi z zaworku bezpieczeństwa. Pytanie brzmi dlaczego?? Może mi ktoś punkt po punkcie powiedzieć jak należy to podpiąć? Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Reduktor do zakręconej butli dokręcasz w miarę mocno. Nie za mocno żeby uszczelki, która jest tam nie "przegiąć". Wężyk do reduktora na szybko złączu wciskasz następnie do zaworku precyzyjnego. Nim regulujesz ilość bąbelków na sekundę a co za tym idzie podawanie Co2 do akwarium. Zobrazowane masz to tutaj np. Ja obstawiam że reduktor za mocno dokręciłeś i ta uszczelka nie trzyma. Dodatkowo na teflonie możesz go przykręcić dla większej szczelności na gwincie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 Na tym filmiku właśnie się wzorowałem wszystko dobrze przez węźyki szło tylko czułem że uchodzi z zaworu bezpieczeństwa nie wiem dlaczego;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Weź popryskaj go np. płynem do mycia szyb by sprawdzić gdzie dokładnie ucieka, ale musisz najpierw napełnić butlę. Lub poproś by sprawdzili Ci jak będą napełniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Może nie dokręcili dość dobrze po napełnieniu butli. Myślę że mowa jest o tej "śrubce" z tyłu zaworu głównego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted November 20, 2013 Author Share Posted November 20, 2013 Może nie dokręcili dość dobrze po napełnieniu butli. Myślę że mowa jest o tej "śrubce" z tyłu zaworu głównego ? Jest jedno wejście do którego podkręca się elektrozawór a obok jest taka śruba z dziurką i wydaje mi się że to tam jest problem. W miejscu napełnienia mogą sprawdzić reduktor?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 (edited) Możesz zrobić zdjęcie tego zestawu ? Jak ty to masz połączone wszystko. Podkręcanie elektrozaworu ? Potrzebne jest zdjęcie Reduktor powinni sprawdzić. Edited November 22, 2013 by ASPAHARIAN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Jest jedno wejście do którego podkręca się elektrozawór a obok jest taka śruba z dziurką i wydaje mi się że to tam jest problem. Dokładnie tak jak napisałeś, miałem identyczny problem, wypuściłem 2 butle "w chmury" i dopiero kiedy sprawdziłem wodą z mydłem zorientowałem się , że zestaw nie jest dobrze poskręcany. Tu masz zdjęcie podglądowe, nie wiem czy dobrze będzie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts