cobra_1994 Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 To moje pierwsze akwa - stary około 06.2013 Wymiary:-Zbiornik 200L : (100x40x50)Oświetlenie:High-Lite-45WDay Lite - 45WOgrzewanie:-Grzałka 150WFiltracja:-Tetra ex901Podłoże:- żwirek płukanyOzdoby:- dwa korzenie- machońFlora: Cięzko mi określic.. (będą napewno dokupowane)Obsada: (cały czas na etapie wprowadzania) 4x Skalar4x mieczyk 7x neon czerwony 6x kirys panda 3x pielęgniczka Ramireza (Planuje jeszcze dokupić ok 30-40 neonów oraz ok. 10 latarników) Parametry z paska: No3mg/l = 10No2mg/l = 0 GH = >7KH = 6-7PH = 7,2Cl2mg = 0 Moja prośba jest taka . Jako że jestem nowicjuszem w akwarystyce. Prosiłbym o porade na temat roślinności w moim akwarium . Chodzi mi ogólnie o rośniny które mogłyby mi sie ładnie ukorzenić w piasku. Chodzi mi również o obsade ,co byście mi jeszcze polecali ? Dodam ,ze posiadam parke skalarów ponieważ tydzień temu miałem tarło.Niestety nie umiałem sie z tym jeszcze obejść i na drugi dzien było juz po Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 4x Skalar4x mieczyk - robią wypad, bo masz zbyt miękką wodę 7x neon czerwony - mało 6x kirys panda - również wypad, bo musisz mieć dla pozostałych cieplejszą wodę 3x pielęgniczka Ramireza -ampf ampf.. ja bym podziękował im za współpracę i jakieś apisto dał, bo musisz dla skalarów i neonów porządnie zaherbacić wodę. Plan jest taki: -znajdujesz lepsze warunki bytowe dla w/w ryb które się nie nadają -ustawiasz deszczownicę tak, żeby mieć pralkę na powierzchni wody -wyłączasz dotlenianie -grzałka na 26*C -zbierasz liście dębowe do worka.. dużo liści -zbierasz szyszeczki olchowe.. dużo szyszeczek -ładujesz zebrany materiał w partiach na dno -nie dziwisz się jak w ciągu kilku dni woda robi się ciemnego, ciepłego koloru -neonów dokupujesz do 20, nie więcej bo jak skalary urosną to będzie ciasno -zastanawiasz się nad zbrojnikami niebieskimi albo L104 - to są osiągalne sumiki do takich temperatur -a do akwarium duużo drewna. Wtedy skalary będą zadowolone, a odchowanie ikry (o ile nie dorwą się do niej zbrojniki) nie będzie problemem. To oczywiście przykładowe działanie, ale coś z rybami zrobić musisz, bo obsada jest bardzo nieogarnięta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 "Borsuki" spokojnie mogą zostać - to są kiryski strumieniowe, a nie pandy. Te 26 *C nie powinno im przeszkadzać. W sumie z 10 mogłoby ich być. Co do skalarów to ciężko widzę cztery sztuki w 200 l. A jak jeszcze dobiorą się dwie pary, to w czasie tarła będzie niezły sajgon... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 po 1) Co to jest apisto ?2) Mieczyki bardzo szybko mi rosną wiec chyba nie jest im źle 3)Co to znaczy pralke ?4)Dotlenianie nie może zostać ? Fajnie to wygląda.5)Boje sie, że przez szyszki i liście mogą wpaść dodadtkowe bakterie.Wiem do czego zmierzasz ,ale ja nie chciałbym egipskich ciemności i wolałbym pozostawić jasne akwarium. Nie chce czegoś ala Black Water..Wolałbym, ażeby było bardziej jasno i zielono niż ciemnoo a co powiedzie o zwinnikach latarnikach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Powiem Ci zatem, że nie spełnisz wymagań ryb które masz. Przerzuć się na cos co pływa w jasnych wodach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted November 20, 2013 Author Share Posted November 20, 2013 To według Ciebie jakie by to były rybki ?Ale jak skalary mają tarło to chyba mają dobre warunki zapewnione ,tak mi sie przynajmniej wydaje ,zwłaszcza ,ze przez pół roku zdechła mi może jedna rybka. Dzięki za rady ,a teraz konkretnie. Jakie więc polecacie mi rybki do tego zestawu i oczywiscie roślinność. Co myślicie na temat Zwinników Latarników ? Macie jeszcze jakieś przydatne rady dla mnie ,bo we wtorek jade na giełde i chciałbym mieć gotowy plan zakupowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Dwie-trzy parki Laetacara araquaiae lub jakiejś innej laetakarki. 12 Thayeria boehlkei 12 Hyphessobrycon haraldschultzi zostaw sobie skunksy dorzuć może parkę zbrojników niebieskich. Coś w ten deseń.. Z roślin pójdź stricte żabienice, kabombę, może trochę trawki brazylijskiej. No i zagrać trochę dno, będzie lepiej dla wszystkich ryb przydennych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 Aktualizacja po zakupach ,dokupiłem :20 neonek 5 tęczanek niebieskich10x tetr czarnych cesarskich Poprawiła sie również flora Kabomba ,nurzaniec podajże i 2 inne roślinki , myśle ze jeszcze jedna roślina z lewej żeby sie rozrosło coś na środek i jakiś trawniczek i koniec, planuje dać 1,2 kokosy puste rzecz jasna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Jeśli nie chcesz chociaż lekko zaherbacić wody, to daj pływające "cieniodajne" rośliny. Zdaje się, że masz już paprotnicę (po lewej między korzeniem a szybą). Jeśli to ta roślina, to spokojnie nada się też na pływającą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaT_e92 Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Nie uważasz że za dużo ryb w tym akwarium ? o.O Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 Sory, byłem święcie przekonany, że dodałem tą fotke Nie, coś Ty wcześniej sie konsultowałem Ewentualnie pozbęde sie skalarów jak będzie ktoś chętny i został mi 1 mieczyk i nie wiem czy nie choruje wiec chyba po nim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 To do izolatki go. Chcesz żeby pozarażał pozostałe ryby ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaT_e92 Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 To akwarium stoi tylko na obrusie/ceracie ?? Nie, coś Ty wcześniej sie konsultowałem Chyba jestem przewrażliwiony po prostu bo do mojego to niewiele rybek wejdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted November 28, 2013 Author Share Posted November 28, 2013 Akwarium stoi na karimatce moze jej nie widac ale sobie stoi , jeszcze jakieś cenne rady ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts