swi_r Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 (edited) Chcę wpuścić do swojego akwarium 6 sztuk tego gatunku. Ktoś wie może w jakiej proporcji samiec/samica należy trzymać te rybki? Założyłam Ci osobny temat. Nie baw się w archeologa. Luna Edited November 17, 2013 by Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Jest to piękna rybka. Zgodzę się z autorem, że nie ma o niej zbyt wiele na polskich stronach. Rybka zamieszkuje w naturze północ Australii i Nową Gwineę. Preferuje wodę czystą, ciepłą, miękką i kwaśną. U mnie żyją w wodzie KH=4 do 7, pH=6,59, T=25,4oC z obniżeniem w nocy o 1,1oC. Z racji, że jest mała to może być w niezbyt dużym akwarium. Ja mam je w 126 litrowym akwarium z haremem (1+2) A. agassizi i C. pygmaeus (kilkanaście) .... zresztą obsada jest w stopce. Wydaje mi się, że powinno być z 2x więcej samic niż samców gdyż samce strasznie gonią samice i siebie wzajemnie. Zupełnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że jest terytorialna. Po prostu jak gupiki czy platki "zaleca się" do wszystkiego. Nie zaobserwowałem ikry do tej pory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts