Jump to content

Aquael FZN-1 czy FZN-2 do 49l

Bebek
 Share

Recommended Posts

Witam,

Posiadam zbiornik 49 l (35x35x40cm), akwarium jest już dojrzałe itd.

W chwili obecnej za filtrowanie wody odpowiedzialny jest filtr Aquael FZN-1, który jak na moje oko radzi sobie doskonale, jednak zastanawiam się czy nie kupić FZN-2 (mam dużo roślin jak na taki mały zbiornik oraz mam zamiar wpuścić docelowo 15 szt. Razbor Plamistych, więc wydaje mi się, że nad filtracja nie zaszkodzi :), aczkolwiek z pewnością nie chcę mieć w tak małym zbiorniku (kształt kostki) efektu "pralki".

Co prawda ewentualna zmiana wiązałaby się z dodatkowymi kosztami - zakup filtra + wycięcie większego otworu w szybie, która jest pokrywą zbiornika, ale jeśli FZN-2 byłby o WIELE lepszym rozwiązaniem i zaowocowałoby lepszym skutkiem w postaci filtracji to jestem skłonny zainwestować, ale nie wiem czy jest sens..dlatego postanowiłem zapytać o poradę i sugestie na forum :)

Proszę o Wasze sugestie i ewentualne spostrzeżenia.
(w miarę możliwości szybko, gdyż ewentualny zakup FZN2 planuję w ciągu 1-2 dni ;)

Pozdrawiam !

Edited by Bebek

Witam ponownie !

W związku z tym, iż decyzję musiałem podjąć w miarę szybko zdecydowałem się na zakup FZN-2.

Może kiedyś Ktoś będzie miał podobny dylemat i pomoże to Mu w wyborze, więc podzielę się moimi spostrzeżeniami odnośnie tych filtrów Aquael FZN-1 oraz FZN-2:

FZN-2 jest sporo wydajniejszy w porównaniu z FZN-1, dodatkowo posiada jeden z koszy 2 x większy, więc idealnie nadaje się do zastosowania ceramiki (ja tak zrobiłem), Natomiast w drugim - mniejszym przełożyłem wkład gąbkowy z działającego FZN-1. (nie wiem dlaczego producent rozmieścił kosze niesymetrycznie - 1 mniejszy po jednej stronie, 2 większe po drugiej..mógł podzielić 3 kosze na 2 i byłoby symetrycznie ;) )

FZN-2 jest  nieco głośniejszy - wirnik pracuje głośniej w porównaniu z FZN-1, ale nie ma się co dziwić - mocniejszy filtr to i głośniejszy, pokrywa filtra również głośniej rezonuje (FZN-1 jest prawie niesłyszalny)  - można to zminimalizować przyklejając warstwę silikonu na brzegach pokrywy filtra.
(aczkolwiek trzeba być naprawdę upierdliwym lub wrażliwym.., żeby ten "hałas" Komuś przeszkadzał..  :))

Ogólnie polecam ten filtr FZN-2, mam go w zbiorniku 49l (35 x 35 x 40 cm), uważam, że lepiej zastosować większy filtr niż np. zaleca producent, należy pamiętać, że wkłady np. ceramika obniżają wydajność filtra, moim zdaniem nad filtracja nie zaszkodzi, efektu "pralki" nie ma a tego się obawiałem.., więc uważam zakup/zamianę za jak najbardziej udany  :) 

Rurka ssąca posiada pionowe otwory o grubości około 2-3 mm, prze które niestety zostały wciągnięte Razbory Plamiste - na szczęście przeżyły, póki co założyłem małą gąbkę na końcówkę (pre filtr), ale nie chcę tego używać przez dłuższy czas - chcę uniknąć zapchania gąbki - filtr ma skutecznie zbierać zanieczyszczenia, resztki roślin, pokarmu itd, dlatego muszę to inaczej rozwiązać..

- macie jakieś pomysły ?

Pozdrawiam !

P.S. Jakby Ktoś chciał kupić FZN-1 + JBL CO2/pH Test Permanentny + Termometr proszę o info na PW   :) 

Edited by Bebek