jongover Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Witam, Kupiłem akwarium 240l, z którego chce zrobić akwarium Malawi, lecz teraz przyszedł czas na oświetlenie. Póki co mam w akwarium 2 świetlówki Aqua-glo, z tym że jedna chyba nie działa (jeszcze się upewnię czy to nie wina statecznika), świetlówki w tym akwarium już dawno nie były wymieniane, chciałbym je wymienić. Tutaj pojawia się pytanie, jakie świetlówki nadają się do akwarium Malawi? Słyszałem że podobno odpowiednie będą Aqua-glo i Power-glo, czy mógłbym je zamienić jakimiś tańszymi świetlówkami, które dały by ten sam efekt? Chciałbym w tym akwarium hodować Msobo Magunga, jakie świetlówki najlepiej powinny je wybarwić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Chyba inne nie dadzą takiego efektu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 A czy można by zostawić tą jedną aqua-glo (podobno bardzo długo nie wymieniana, ale ta druga była wyłączona)? Na pewno nie ma jakiejś tańszej świetlówki, która dała by ten sam efekt co power-glo? A może jakieś całkowicie inne świetlówki? Czy może spróbować z Narva Oceanic Star i Narva Oceanic Coral? A może jedna o świetle dziennym, a druga niebieska? Tutaj mam obawy co do wybarwienia się samiczek, chciałbym aby i samiczki i samce ładnie się wybarwiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Zobacz jak baniak będzie wyglądał z jedną power glo, jeżeli to 36W to może wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Tyle że ja nie mama power-glo, mam jedną aqua-glo, która ma już swoje lata, chciałbym jakieś tańsze świetlówki które dałyby taki sam, lub podobny efekt co połączenie power-glo i aqua-glo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 Ponawiam swoje pytanie, jaka świetlówka mogła by zastąpić power-glo? Czy mogę zatrzymać tą aqua-glo? Może jakieś inne kombinacje świetlówek do akwarium Malawi w którym będą pływać Msobo Magunga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts