Kirysio123 Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Witam! Sporo czytałem o LED-ach w akwarium, i ładnie to wygląda i dobrze działa. Więc chcę zrobić też do swojego baniaka. Diody: http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-biala-zimna-radiator-star-i3691762192.html 4V 3w 7000k Ile szt. na listwie ok.70cm? Pokrywa:JUWEL 1x18w t8 A oto plan: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Opisz wielkość akwarium i odległość do dna. Pod 3 watowe daj gruby profil, na pewno nie to co oferują jako profile do wpuszczania pasków ledowych bo to cienizna i nawet 1W by się na tym za mocno grzały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 A po uzgodnieniu z tatą, mam zlikwidować pokrywę i kupić szafkę nad akwarium, będę miał gdzie wsadzić zasilacz itp. Do niej założę listwę i LEDy, ale jak będę miał szafkę ok. 1m od dna akwarium (akwarium ma wys.40cm) to diody sobie poradzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 Aha to szafka pod diody odpada. To pokrywę troszki zmodyfikuję, i założę ledy. A jaki do tego ma być profil aluminiowy? Tylko taki żeby miał kształt kwadratowego "U". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 U mnie na aluminiowej listwie o długości 20 cm mam takie diody ( 3W) i grzeje się dość mocno. Listwa nie jest przymocowana do samej pokrywy więc ma małą wentylację. Więc odradzał bym Ci mocowanie bezpośrednio do pokrywy takiej listwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Tak, kształt U, wtedy zamkniesz to pleksi ładnie. Gruby profil to podstawa przy odprowadzaniu ciepła, inaczej sprawność może spaść a nawet żywotność diody ulegnie skróceniu. Jedyny plus to byłoby ciepło pod pokrywą od takiej instalacji Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 No dobra co do listwy aluminiowej to ile ma mieć mm? Ja znalazłem na allegro 4mm. Starczy? Ma mieć ok.75cm długości. A ile diod mogę tam założyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 U siebie zastosowałem taki ceownik o grubości 5mm od tego właśnie sprzedawcy: http://allegro.pl/ceownik-aluminiowy-60x40x5mm-1m-poznan-i3709530305.html Mam 3 belki o długości 125cm i po 18 diod 1W na każdej, w środkowej belce wrzuciłem 2 diody czerwone i 2 royal blue. Chyba 3W diody trzeba by rozmieścić rzadziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 W casto też można dostać takie ceowniki 1m długie. Może w przyszłości też będę się bawić w power ledy w moim 200 l akwa. Czytałem że do chłodzenia można wykorzystać wodę z akwa poprzez przepuszczenie przez profil zamknięty kwadratowy do którego są przymocowane diody na klej termiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Stosowałem takie chłodzenie przez aluminiową kwadratową rurkę, która odbierała ciepło z profila ledowego i przyznam, że to świetnie działa bo nagrzewanie profila praktycznie zerowe a do akwarium wracała woda lekko ogrzana, co oznacza małe oszczędności na ogrzewaniu. Jednak naczytałem się o utlenianiu alumnium i zaniechałem takiego chłodzenia, nie chciałem by coś zaszkodziło rybom bo woda przepływała przez aluminium i spływała do zbiornika. Muszę się jeszcze dokształcić w tym temacie i być może uruchomię to ponownie jeśli będę miał pewność, że rybom nic nie grozi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Tu masz zdjęcia jak ja to zrobiłem http://forum.superakwarium.pl/topic/35669-o%C5%9Bwietlenie-led-opinie-i-por%C3%B3wnania/page-7?p=403967&do=findComment&comment=403967 Jak również widok na pokrywę v 2.0. Tu dołożyłem 2x10W LED. http://forum.superakwarium.pl/topic/40282-sterowanie-w-akwarium-moeller-easy-aktualizacja/?hl=moeller Na diodach 2x10W profil aluminiowy jest zimny. Fakt, że z jednej strony wieje mi wentylator, i wywiewa ciepłe powietrze spod pokrywy, a co za tym idzie, również chłodzi profile. Jeżeli idzie o zasilanie. Chyba pisałem w którymś poście. Na próbę odpaliłem 8x1W na stabilizatorach prądu (driverach) a potem na zwykłym zasilaczu 24V/7A (diody są w szereg) i nie widziałem różnicy w mocy świecenia. A przynajmniej moje oko tego nie widziało. Natomiast jeżeli chodzi o kupno diod, ja wszystkie kupuje u jednego kolesia na alle, Sprawdzony sprzedawca, doradzi i pomoże. Dane wyślę na PW, jeżeli ktoś chce, aby nie robić reklamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 To mógłbym to zasilać zasilaczem pod ledy 12v? To może podacie jakiś link do allegro, ze złożeniem poradzę sobie bo od dziecka w kablach siedzę. xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Musi być to zasilacz stało prądowy np. http://allegro.pl/zasilacz-stalopradowy-driver-led-230v-700ma-20w-i3649283558.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 (edited) Aha to jak uzbieram forse to będę kupował po kolei, to co potrzebne. A na tę chwilę kupię diody. Edit: Ile tych diod mam kupić na belkę:http://allegro.pl/ceownik-aluminiowy-60x40x5mm-1m-poznan-i3709530305.html O długości 75cm.? Edited November 16, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Ile? Zależy od tego jakie mocne oświetlenie uzyskać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 ok 15W no tyle żeby się belka nie grzała bardzo i żeby ten zasilacz dał rade... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Podałem Ci przykładowy zasilacz. Ten akurat jest do diod 700mA i posiada wbudowany sterownik który automatycznie daje 700mA już od dwóch diod po 1W(lub jednej po 3W) "Zasilacz o mocy 20W może zasilać od 1 do 7 diod 3W albo inne diody o prądzie zasilania 700mA i napięciu przewodzenia do 29V." Z tej aukcji co podajesz nie mogę znaleźć "na jakim prądzie działają te diody". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 No dobrze, ale ile mogę ich mieć na takiej belce, żeby się nie spaliły diody od nadmiaru ciepła. Bo jak zasilacz da rade 7, to tylko kwestia ilości diod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Generalnie możesz mieć ile się zmieści. Ja mam 8x1W, i po 6h świecenia, nie odnotowałem wielkiego wzrostu temperatury, raptem 1,5'C. Więc aluminium szybciej oddawało ciepło, niż diody je wytwarzały. Kolejna sprawa, jak chcesz je połączyć. Ja mam szeregowo, bo mam tylko zasilacz 24V, więc aby świeciły równo, musiałem dać 6 białych i 2 niebieskie. Ale ma to minus, jak jedna się spali, cała belka przestaje świecić. Jeżeli masz mocny zasilacz 12V, o dużym prądzie, to możesz zrobić z 2-3 belki po 4 diody każda. Wtedy, jak jeden LED się spali, to zgaśnie jedna, a reszta będzie działać dalej. Tylko pamiętaj aby suma prądów się zgadzała. Np. jedna belka 4x350mA=1,4A, więc 3 belki będą miały 4,2A. Więc potrzeba Ci zasilacz 12V o minimalnym prądzie 4,2A. W Power LED siedzę od niedawna, i bardziej działam metoda prób i błędów, a z tego co pamiętam Fleder chyba je produkuje, więc ma jakoby większa wiedzę. LED'y steruje się prądem, nie napięciem, ale ja łączyłem jak opisałem, i nie widziałem różnicy w wysterowaniu prądem a napięciem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Równolegle bo zasilacz reguluje prąd sam, zawsze daje 700mA. Założę dwa zestawy po trzy diody na jednej belce, i założę włącznik I/II. Do regulacji ilości światła. Bo ta przykrywa nie oferuje za dużo miejsca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Tak, kształt U, wtedy zamkniesz to pleksi ładnie. Ale czemu zamykać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Wtedy uchronisz diody przed parą wodną, po nocy pod pokrywą wiadomo co się dzieje. Ktoś inny tu stosował gumę w sprayu dla uszczelnienia lutów. Gdy belka jest np. nad szybą nakrywową to nie ma takiej konieczności. PS. Nie produkuję takiego oświetlenia, zrobiłem po prostu kilka sztuk do akwariów i łazienek sobie i znajomym Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Ja uszczelniłem luty i śruby klejem na gorąco. Diod nie zabezpieczałem. Mam wentylator, więc u mnie nic się nie skrapla pod pokrywą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Nie zastanawiałem się nad zabezpieczaniem lutów...jak na razie nic złego się nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts