loqinrock Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Witam, czytałem ostatnio troszkę o bimbrowni, chciałem ją załączyć ale jest tyle różnych opinii ilu użytkowników forum. Jedni piszą że raz załączona bimbrownia przyzwyczaja rośliny i w razie jej zaprzestania stosowania rośliny padną. Kolejna rzecz - po odpuszczeniu sobie bimbrowania akwarium - zalęgną się glony... Prawda to? Zarówno z roślinami i glonami? Myśle żeby odpalić bimbrownie i zamiast nastawienie się na największą skuteczność odpalić ją na zwykłym kamieniu rozpylającym aby lekko wspomóc rośliny - nie przyzwyczaić ich ani też nie zmienić parametrów wody za bardzo... Jeszcze co z bimbrownią w nocy? Rozszczelnianie systemu nie wchodzi w grę bo to bez sensu...a zostawianie na noc też ponoć niewskazane... Kto doradzi co i jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaq Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Jak do jest z bimbrownią, do końca nie wiem. Ja u siebie zdecydowałem się na ten zabieg i jak na razie nie jest źle. Nie wiem na ile pomaga ona roślinkom, ponieważ dolewam jeszcze węgla w płynie Aqua-art. Bimbrownia u mnie chodzi 24/7 i jak na razie z rybkami nic się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 O bimbrowni już było sporo. Co2 z bimbrowni ma się rozpuszczać w wodzie dostarczając węgla roślinom. Musi być wydajnie rozpuszczane. Wysokie kH utrudnia to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loqinrock Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 O bimbrowni już było sporo. Co2 z bimbrowni ma się rozpuszczać w wodzie dostarczając węgla roślinom. Musi być wydajnie rozpuszczane. Wysokie kH utrudnia to. tak wiele...i wiele przeciwstawnych stwierdzeń... może odpowiedz na moje pytania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Ja w nocy odkręcałem zakrętkę i szło w powietrze. Jak była słaba bimbrownia to zostawiałem na noc. Bimbrownia nie przyzwyczaja a pomaga roślinom. Przyspiesza wzrost pod warunkiem, że inne czynniki także będą korzystne. Po wyłączeniu bimbrowni rośliny zwalniają. Jeśli wkroczą glony to będzie wynik wahań poziomu co2. Myśle żeby odpalić bimbrownie i zamiast nastawienie się na największą skuteczność odpalić ją na zwykłym kamieniu rozpylającym aby lekko wspomóc rośliny - nie przyzwyczaić ich ani też nie zmienić parametrów wody za bardzo... Zmienisz tylko pH. Zmierz. Obniżysz je w zależności od kH. Jeżeli chcesz na zwykłym kamieniu, to daruj sobie. Szkoda czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 http://forum.superakwarium.pl/topic/39176-bimbrownia-pytania-og%C3%B3lne-porady-itp/page-38 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts