Rychu Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Chciałbym zamontować w akwa 60l oświetlenie LED jako główne. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie to mają być te LED-y? Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic.php?f=18&t=465&start=10 Poczytaj ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Przeczytałem, ale jakoś nie za bardzo zrozumiałem. Wolałbym jakieś tłumaczenie łopatologiczne Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Oczywiście interesują mnie taśmy LED. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Na zwykłych taśmach Led żadnych roślin poza glonami nie wyhodujesz sprawdzałem już ta opcje. Jak koniecznie chcesz Ledy to popatrz na zestawy Led diversy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Czytałem teraz troche o tych ledach i ludzie mają podzielone zdania. Chyba zostane przy świetlówce, jeżeli nic nie znajdę odpowiedniego. Dziękuję za pomoc. Jak by ktoś jeszcze chciał coś dodać na ten temat to zapraszam. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Ja w krewetkarium ma oświetlenie zrobione z power led-ów. Z początku miałem kłopoty z glonami nitkowatymi lecz po zwiększeniu ilości roślinek ilość nitek się zredukowała. W tej chwili mam 18W w 20 litrowym zbiorniczku co daje 0,9 W/L.Roślinki rosną normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Rychu, czego te podzielone zdania się tyczyły? O paskach, taśmach zapomnij po prostu. Przy diodach zaoszczędzisz sporo na energii więc proponuję jednak nie zostawać przy świetlówkach, a przynajmniej nie ładuj w nie forsy. Mateusz, przy ledach ten przelicznik W/l jest nieadekwatny. Trzeba by tu raczej policzyć strumień i lumeny. Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Podzielone zdania ogólnie dotyczyły LED-ów w akwarium. Ludzie pisali że sie nie nadają z powodu fal, kątu świecenia itd. A jedni pisali że roślinki im dobrze rosną. Sam już nie wiem. Nie znam się na tym za bardzo, wiec jak by mógł ktoś napisać jakie te LED-y powinny być do akwa i jaka by była cena to był bym wdzięczny Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Kąt świecenia jest dobry, ledy zamieszczone dostatecznie wysoko oświetlają dno jak należy, poza tym 'patrzą' zawsze w dół więc światło nie marnuje się świecąc w pokrywę jak świetlówki. Fala? Czyli częstotliwość migotania? Nie będzie migotania. Piszę tu o power ledach mocy 1W, nie o tanich chińskich halogenach. Do 60L zmontujesz tanio takie oświetlenie a i rośliny urosną, bez obaw. Warunkiem jest umiejętność poskładania i zlutowania całości, ot cała filozofia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Nie można kupić gotowego zestawu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Jak śpisz na forsie to wszystko można Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 A co powiesz na temat żarówek LED? Dało by się np. dwie zamocować w pokrywie czy coś? I czy były by dobre dla roślin i rybek? Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Jeśli już to halogeny, gu10. Tutaj już mógłbyś zaobserwować zjawisko kiepskiego kąta świecenia (efekt punktowego światła). Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 Czyli jak zrozumiałem to power ledy to pojedyncze diody które trzeba samemu poskładać? Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Tak, kupujesz pojedyncze jednowatówki i montujesz je na grubym i w miarę szerokim profilu aluminiowym, potem zamykasz profil paskiem plexi dla szczelności. Koszt takiego wynalazku nie przekroczyłby 70-80zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Do tego musisz jeszcze doliczyć zasilacz do ledów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Liczyłem z zasilaczem. Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Ja jestem posiadaczem Intenso z Diversy w moich prawie 200 l wzrost roślin bardzo satysfakcjonujący. Moim zdaniem spełnia swoje zadanie. ta listwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Ok, jeszcze raz dzięki A jak to zrobić, to sobie podpatrzyłem w dziale "zrób to sam". Myślę że temat można zamknąć. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts