Kirysio123 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 (edited) Witam! Minęło pięć dni od restartu akwarium. Filtr jest ten sam, wkłady gąbka,bio ceramika. (wypłukałem tylko gąbkę) Podłoże: nawóz zostawiłem ten co miałem complette substrate (tetra) i żwir. Wsypałem jedynie piasek kwarcowy. Założyłem bimbrownię Co2. Ph 6,6-7.0 Twardość ogólna: miękka. A co do amoniaku to nie wiem, ale ok godz.15 wpuściłem 4 gupiki. Mają się dobrze, i nie mają zaczerwienionych skrzel.(wyczytałem że jak będą miały czerwone skrzela to jest sporo amoniaku) I moje pytanie brzmi, czy jak gupiki będą się miały dobrze to w piątek mogę wpuścić rybki? Edited November 13, 2013 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirys123 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Może nie są zatrute amoniakiem, bo w wodzie o pH poniżej 7,0 amoniaku jest mało. W takiej wodzie jest więcej jonów amonowych (tak czytałem w książce). Jony amonowe są mniej trujące od amoniaku. Myślę jednak, że jeżeli w wodzie jest dużo jonów amonowych trzeba się jeszcze wstrzymać przed wpuszczaniem ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Może kupię testy na NH3. Ale to w piątek a za ten czas powstrzymam się z wpuszczeniem ryb do baniaka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Jeżeli woda ma już dobre parametry to dlaczego miałbyś nie wpuszczać ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Właśnie wczoraj (w sobotę 1 tydz. po restarcie), wpuściłem wszystkie rybki i żadna nie podupadła na zdrowiu. A co do gupików testowych to wszystkie żyją i mają się świetnie... A do galerii dodam fotkę akwa już z rybkami. link:http://forum.superakwarium.pl/gallery/album/61-moje-96l/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts