polak82 Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Witam. Mam problem z oświetleniem w swoim akwarium. Jest to oryginalne oświetlenie montowane w klapie akwarium Juwel trigo 350. Są to świetlówki T8 o mocy 18W. Światło sie zapala po czym po chwili gaśnie, czasami włącza sie na dłużej lecz zawsze gaśnie. Po ponownym zapaleniu cały czas to samo. Zamieszczam filmik.poniżej. https://www.youtube.com/watch?v=dUaw--VyrKg&feature=youtube_gdata_player Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryo7102 Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Jak na mój gust, to raczej problem natury technicznej. Myślę, że gdzieś, gdzie sprzedają tego typu oświetlenie, np. w Castoramie, pomogą ci z problemem . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak82 Posted November 11, 2013 Author Share Posted November 11, 2013 Sprawdziłem blaszki i wyglada na to ze sa ok. Stykają. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 A próbowałeś wpisać w google po wpisaniu haseł "swietlowki po wlaczeniu gasna" taki pierwszy link mnie zaciekawił innych nie sprawdzałem, bo po co ^^ http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1825746.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak82 Posted November 11, 2013 Author Share Posted November 11, 2013 A próbowałeś wpisać w google po wpisaniu haseł "swietlowki po wlaczeniu gasna" taki pierwszy link mnie zaciekawił innych nie sprawdzałem, bo po co ^^ http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1825746.html Możliwe że to statecznik ale jak się do niego dostać skoro w obudowie nie widzę czegokolwiek aby móc ją rozebrać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Musisz jakkolwiek "metodą doktora cycka" dobrać się do bebechów bo tam jest przyczyna. Znając życie znajdują się tam magnetyczne stateczniki i albo wina startera albo całego statecznika. Tak czy siak wymieniłbym na elektryczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak82 Posted November 11, 2013 Author Share Posted November 11, 2013 Czy ktoś próbował dostać się do środka belki oświetleniowej Juwela? Wygląda na to że nasi zachodni sąsiedzi tak zrobili belkę aby nie można było się do niej dostać, tylko najzwyczajniej kupić nową a to koszt 80 funtów Proszę o jakieś rady... Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak82 Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 Musisz jakkolwiek "metodą doktora cycka" dobrać się do bebechów bo tam jest przyczyna. Znając życie znajdują się tam magnetyczne stateczniki i albo wina startera albo całego statecznika. Tak czy siak wymieniłbym na elektryczny. Tam jest zainstalowany elektroniczny statecznik. Wczoraj lampy świeciły ponad 5 minut i zgasły wiec chyba statecznik sie przegrzewa dlatego swiatlo gasnie. Koszt nowego to ok. 20-30 funtow. Zastanawiam sie czy nie kupic zewnetrznego statecznika juz na lampy t5 bo w moim sa jeszcze lampy t8. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak82 Posted November 21, 2013 Author Share Posted November 21, 2013 Zakupiłem nowy starter na lampy t5. Prosze o zamkniecie tematu. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts