kamilp Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Witam.Takie pytanie czy nicienie jako pasożyty są tym samym co pokarm dla ryb np narybku ? Jeżeli tak to czemu np musimy odrobaczać ryby gdzie inne karmimy tym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Nicień (węgorek) mikro - Panagrellus sp. to co innego jak nicienie pasożyty. Mogę się mylić, ale to ta sama gromada ale inna grupa. Są różne rodzaje nicieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Dokładnie, mikro węgorki nie są pasożytem w przeciwieństwie do większości nicieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
greentruster Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Nicienie stosowane jako pokarm dla ryb, nie mają haczyków, więc nie pasożytują na rybkach, tak jak to w zwyczaju mają ich kuzyni. Dziś dwie welony dostały pierwszy raz w życiu Nicienie zakupione w sklepie, średnio zareagowały na początku, inaczej niż na pokarm suchy, ochotkę mrożoną, na które rzucają się jak pirania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Nicienie stosowane jako pokarm dla ryb, nie mają haczyków, więc nie pasożytują na rybkach, tak jak to w zwyczaju mają ich kuzyni. Jakoś u innych nicieni nie widziałem haczyków, a są pasożytami i są groźne dla ryb. Mam mikroskop, sprawdzam ryby pod względem pasożytów więc wiem (to tak dla wyjaśnienia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
greentruster Posted January 11, 2014 Share Posted January 11, 2014 (edited) Jakoś u innych nicieni nie widziałem haczyków, a są pasożytami i są groźne dla ryb. Mam mikroskop, sprawdzam ryby pod względem pasożytów więc wiem (to tak dla wyjaśnienia). Nie no skąd, oczywiście, są gładkie niczym Atłas. Możesz mieć nawet teleskop Hubble'a w domu, ale i tak nie jesteś w stanie 'sprawdzić' 25k gatunków nicieni, a te pasożytnicze uzbrojone są Panie sowa, a przepraszam, panie Kermit w sztylet. https://www.google.pl/search?q=nematode+stylet&safe=off&client=firefox-a&hs=iud&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CC7RUqORC8SyhAePtYGIDA&ved=0CAkQ_AUoAQ A z resztą, co komu ja chcę udowodnić... Przecież Ty masz mikroskop. Nie umiesz dyskutować to się za to nie bierz, za "grę" w słówka punkciki, nikogo obrażał nie będziesz. Mapet Edited January 11, 2014 by Mapet Regulamin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 11, 2014 Share Posted January 11, 2014 Sztylet a haczyki to dwie różne rzeczy. Haczyki mają niektóre odmiany przywr, tasiemce... Nie znasz się, nie widziałeś , nie umiesz się kulturalnie wypowiedzieć to takie denne, puste i na poziomie lakieru od podłogi posty zostaw dla siebie (oczywiście mniemam, iż wiesz to z własnego doświadczenia ). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts