Kirysio123 Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Witam!!! Po wczorajszym restarcie zmierzyłem ph i wynosiło 7.0, I założyłem bimbrownie na zacierze 1410. Dziś sprawdzam ph i wynosi 6.0. Dlaczego wiem, bo co2 zakwasza wodę, ale jak przywrócić ph 7.0? Czy więcej roślin da radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Wrócić do 7 chcesz z jakiegoś powodu?? Bo generalnie dla roślin dobre jest pH poniżej 7 - ja bym dążył do 6,5 (ale to trzeba najlepiej poczytać jakie pH powinno być dla obsady). Bimbrownie sam mam i ph ok 6.5 mam - teraz zmieniam na butlę bo to jednak bardziej stałe źródło CO2. A co do pytania - żeby podwyższyć ph wystarczy przykręcić bimber - najlepiej zmniejszyć ilość podawanego gazu - bo jak się zakręci od razu to skoki ph są gorsze niż jego duże i małe wartości stale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 10, 2013 Author Share Posted November 10, 2013 Hehe, odłączyłem na 10 min bimbrownię i mam ph 7.0. Ale ryb jeszcze w akwarium nie mam więc podpiąłem z powrotem, niech do 20-23listopada (jeszcze ok.2 tyg.) co2 niech leci roślinki będą rosnąć bo mam mało. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Jak masz mało to wsadź więcej najlepiej ile tylko się da i tak wyreguluj CO2 żeby mieć te 6,5 stale - ale wahań i tak nie unikniesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 10, 2013 Author Share Posted November 10, 2013 Może zainwestuję w zestaw Co2, ale za ok. rok jak funduszy uzbieram. A na ten czas będę kombinował z bimbrownią... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts