p.Agassiza Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Mam pytanko takie bo dzisiaj byłem w lesie i wprawdzie postąpiłem trochę bestialsko ale odłamałem spory konar do akwa (brzoza). Drzewo na pewno było żywe bo zostało jeszcze trochę suchych liści i teraz pytanie,bo jak wiadomo taka gałąź ma w sobie soki. Ile muszę minimum suszyć,a przede wszystkim jak sprawdzać czy już soki z niego wyszły i czy jest już wystarczająco suchy ,aby go preparować. Ma około metra,a w najgrubszym miejscu ma obwód taki jak korek od butelki pet. Edytowane 8 Listopada 2013 przez ahr Pisownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwos00 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Suszenie naturalne jest procesem długim - można je przyspieszyć np w piekarniku na 50st - po rozgrzaniu pozostawić naturalnie do wystygnięcia. Można też wystawić na działanie słońca - dobrzy by było gdyby było to stałe nasłonecznienie = np na balkonie - rano wychodzi słoneczko i przez cały dzień je grzeje - to powoduje spękanie drewna i szybsze wysychanie i usuwanie naturalnych soków (oczywiście musi być osłonięte od deszczu. W tym wypadku wielkość to przeszkoda - piekarnik odpada. Ale słońce na balkonie może pomóc - ale do pełnego wyschnięcia to ok sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.Agassiza Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Jest jakaś metoga na sprawdzenie pozimu wyschnięcia. Np. przyłamaniu jakiś charakterystyczny dźwięk. . i tak muszę go trochę poskracać. Albo w przekroju gałęzi musi być coś widoczne? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwos00 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Porządnie wyschnięte będzie jak chrust - strzeli przy przełamaniu. Jeżeli jeszcze daje się formować znaczy że na pewno dużo mu do wyschnięcia ale to też plus - możne to poformować powiązać sznureczkami i tak pozostawić do wyschnięcia a jeżeli się jeszcze zmieści do piekarnika to stopniowe 2x dziennie do 50-60st na kilka minut przyspieszy porządnie proces. Oczywiście porządne okorowanie wszystkiego przyspieszy utratę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.