nick1234 Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 (edited) Witam, kilkukrotnie już pisałam tutaj na temat problemów z roślinami. Ok 2 miesiące temu zmieniłam nawożenie na sole (wg kalkulatora Zulixa) i jest widoczna poprawa ale nadal coś jest nie tak. Zacznę od opisu zbiornika. 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data) 9 miesięcy temu2.Litraż 112 litrów3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L) Aqua Glo T8 20W 1 sztuka i Philips 8654.Jak długo świecisz (ile godzin) ok 8 godzin5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa żwir rzeczny 3-5mm, pod nim substrat Florapol JBL + niewielka plaża z piasku kwarcowego 6.Filtracja JBL e701 standardowe wkłady 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) ogólny/mieszany8.Ozdoby (jakie) korzeń mangrowca, mały statek, grota i sztuczna roślinka (prawa strona akwarium - chciałam zasłonić grzałkę) z zoologu 9.Rośliny (ile,jakie) zdjęcia poniżej, nie znam dokładnych nazw10.Ryby - obsada (jw.) - 8 neonów inessa- 4 kiryski panda- 4 otoski- parka ramirezek- parka borellek- 2 cierniooczki - 2 krewetki amano 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?) ok 20 litrów raz w tygodniu, odstana wcześniej kranówa+ RO w proporcji 1/312.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? ) sole na początku podawane wg kalkulatora Zulixa (10ml każdej) ale "w praniu" wyszło, że to za dużo i zmodyfikowałam dawki pod moje akwarium.Sole podaję codziennie.Fosfor i azot rzadko podaję, moja obsada ich sporo wytwarza ale generalnie staram się utrzymać je w proporcjach 1/10. Potas ok 6ml, magnez 2ml, żelazo (roztwór z chelatu 13%-1g na 500ml) 6ml. Nie podaję w ogóle micro bo wyskakują zielenice punktowe. Do tego 2ml easy carbo.13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?) nie ma - tylko easy carbo14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3 - 15 PO4 - 1,3 GH - ok 6 Fe - ok 0,1 mg/l - nie mogę tego podnieść, a nie chce przesadzić PH ok 6,6 15.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Ryby karmione pokarmem suchym (3 rodzaje na przemian), mrożony i żywy. Przydenne dostają mix wafelków i granulat. Karmię raz dziennie, staram się nie przekarmiać, zjadają wszystko w ciągu pół godziny.Raz w tygodniu dzień głodówki.Opis problemu- stan roślin jak na zdjęciu. Niby rosną ale nie wszystkie, niektóre się zatrzymały w miejscu, sprawiają wrażenie skarłowaciałych, mizernych. Jest jeszcze żabienica, nie ma jej na zdjęciach, wygląda normalnie tzn. nie gnije, nie ma żadnych plam, ma dużo listków na ok 2-3cm ale on nie rosną, nie powiększają się. Oprócz tego w zbiorniku jest mix glonów- krasnorosty, zielenice punktowe, glony nitkowate,od strony szyby pod plażą pojawiły się też sinice. Nie są to wielkie ilości, można sobie z nimi poradzić usuwając co jakiś czas mechanicznie ale jednak się pojawiają. Proszę o radę. Z góry dziękuję. Edited November 9, 2013 by Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Obniż carbo do 1ml, bo masz kilka roślin na krzyż i być może (być) palisz je. Nie podaje w ogóle micro bo wyskakują zielenice punktowe. Musisz podawać, a zielenicami nie przejmuj się. Mam tak samo. Czyszczę szyby i po sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Może Twój test na żelazo coś szwakuje, obniż jego dawki. Może pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Moim zdaniem to mikro i tak masz w nadmiarze w substracie. Żelazo też bym odstawił na jakiś czas. Przyjrzałbym się oświetleniu teraz. Ten Philips to ile ma W? Barwa Aqua Glo też taka sobie, niby piszą że super do roślin, ale bazując na doświadczeniach ludzi z tego forum to lepsza byłaby ok 8000K. Czas świecenia też możesz trochę wydłużyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 8, 2013 Author Share Posted November 8, 2013 (edited) Philips 865 ma 6500 K i wydaje mi się,że 18 W. Na co konkretnie zmienić to aqua glo, żeby było dobrze? Test na żelazo mam Zooleka, jak nie podaję żelaza to już w ogóle jest masakra, nic nie rośnie. Zmniejszę to carbo, zwiększę czas świecenia ale już sił brak bo zainwestowałam w to akwarium, a nie mogę dojść do ładu z kilkoma ponoć prostymi w hodowli roślinkami Edited November 9, 2013 by Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Lej mikro i czekaj tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts