Jump to content

Pomoc w zidentyfikowaniu problemu

xkamil1990
 Share

Recommended Posts

Akwarium 200l 
Podłoże: ziemia ogrodowa (2-3cm) Bazalt 2-5mm (3cm) 
Filtr: Kubełek 1000l/h (2x ceramika 1x gabka) 
Oświetlenie: 2x45w od 10-20 
Butla CO2 1-2 bąbelki na sek. dyfuzor z drzewa lipowego 24h/7 
Nawożenie: 
-K2SO4 dziennie po 10ml (2pmm) 
-Azot (odpuściłem od dzisiaj) a lałem zwiększając 1 pmm dziennie 
-Easy life pro fit 10ml raz na tydzień 
-Ferro activ tropicala 10ml raz na tydzień 

Testy: 
No3-20-40 
Po4-0 
KH-10 
GH-9 
PH-7,4 

Rośliny: 
- Mech jawajski (zaatakowany przez długie zielone nitki ale już jak by traciły kolor z intensywnie zielonego na brązowy i wydaje mi się, że to sprawa COD, które nawaliło się przy zgniciu połowy populacji nurzańca) 
-Nurzaniec (ładnie rośnie tylko raz po koszeniu połowa zgniła a mam go z 50cm2 ale już się odradza) 

No i ta roślina http://hosting-zdjec.pl/v...1106_140305.jpg nie wiem jak się nazywa i głównie chodzi mi o nią, wygląda na brak potasu ale przecież leje go dość sporo tak więc nie wiem co jest i proszę was o pomoc 

Zwierzątka: 
-15 neon 
-10 gupik 
-1 krewetka amano (były 2 ale 1 zdechła - na próbę wziąłem nie dawno) 
-4 otosek 
-1 zbrojnik niebieski 
- dzisiaj dojedzie z 10-20 szt red cherry 
Było więcej gupików i neonków ale trochę ostatnio padło pewnie przez NO3

Testy: 

No3-20-40 

Po4-0 

KH-10 

GH-9 

PH-7,4

No3 zbić do 10-20mg/l

Po4 podnieś do 1,0-1,5mg/l. Po zwiększeniu mogą intensywnie uderzyć glony, ale to minie.

Te dziury w tej roślinie, sądząc z ich kształtu i wielkości to może wskazywać na zatrucie Fe lub jego brakiem. Może to także być brak mikro. Miałem podobnie, chyba tę samą roślinę mam. Lejesz mikro ? Odstaw może Fe albo zrób test.

Ryby nie padają od no3. Powinny to wytrzymać. Krewety mogły paść od no3, żelaza. Nie lubią tego. Wstrzymaj się z krewetami, bo okaże się, że kupa kasy padnie. Jeśli ta jedna będzie żyć dłuższy czas to pakuj kolejne.

Sądziłem, ze mikro jest wystarczająco w pro fito a fe myślę, że za dużo nie leje więc nadmiaru nie powinno być ale jednak coś tam leje wiec chyba niedoboru aż tak strasznego też nie powinno być, zacznę od fosforu w dawkach tygodniowych to chyba bezpieczniejsze niż dzienne i to chyba jest to bo po takich dziurach liść zaczyna od góry gnić i odpada (typowy nie dobór fosforu) tylko, że początki są praktycznie identyczne jak przy braku potasu. A krewetki dostałem za free tak więc już są stety lub nie w baniaku:)

Edited by xkamil1990

Taki drastyczny przykład dam - w Auschwitz też ludzie żyli ale czy byli zadowoleni :( ?

Ja z braku drugiego baniaka też podobnie uczyniłem i pomieszałem wymagania ale cały czas skłaniam się do wytworzenia jednak tych bardziej prawidłowych warunków.  

Najpierw uporam się z roślinkami a później zbije ph, a Ty chcesz mi pomóc czy się czepiać ?

Może to być spowodowane przez zbrojnika niebieskiego? Może za mało co2? Pamiętam, że raz jak miałem nitkowate glony krótkie to lałem easy carbo na potęgę i roślinki poszły jak szalone ale wyliczając poziom co2 z ph i gh to jest git

Edited by xkamil1990

wyliczając poziom co2 z ph i gh to jest git

Tabele CO2 są oparte na Twardości węglanowej KH, nie na ogólnej. Wskazuje ona tylko wtedy dobrze, jak w wodzie nie masz nic co zmienia Ci twardości węglanowej. Inaczej wynik jest oszukany i nadal tak na prawdę nie wiemy ile tego CO2 jest w wodzie.

Masz bazalt.... Rośliny przesadzałeś, ostro odmulałeś?  Chodzi o to czy nie uszkodziłeś im korzeni.