xkamil1990 Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Akwarium 200l Podłoże: ziemia ogrodowa (2-3cm) Bazalt 2-5mm (3cm) Filtr: Kubełek 1000l/h (2x ceramika 1x gabka) Oświetlenie: 2x45w od 10-20 Butla CO2 1-2 bąbelki na sek. dyfuzor z drzewa lipowego 24h/7 Nawożenie: -K2SO4 dziennie po 10ml (2pmm) -Azot (odpuściłem od dzisiaj) a lałem zwiększając 1 pmm dziennie -Easy life pro fit 10ml raz na tydzień -Ferro activ tropicala 10ml raz na tydzień Testy: No3-20-40 Po4-0 KH-10 GH-9 PH-7,4 Rośliny: - Mech jawajski (zaatakowany przez długie zielone nitki ale już jak by traciły kolor z intensywnie zielonego na brązowy i wydaje mi się, że to sprawa COD, które nawaliło się przy zgniciu połowy populacji nurzańca) -Nurzaniec (ładnie rośnie tylko raz po koszeniu połowa zgniła a mam go z 50cm2 ale już się odradza) No i ta roślina http://hosting-zdjec.pl/v...1106_140305.jpg nie wiem jak się nazywa i głównie chodzi mi o nią, wygląda na brak potasu ale przecież leje go dość sporo tak więc nie wiem co jest i proszę was o pomoc Zwierzątka: -15 neon -10 gupik -1 krewetka amano (były 2 ale 1 zdechła - na próbę wziąłem nie dawno) -4 otosek -1 zbrojnik niebieski - dzisiaj dojedzie z 10-20 szt red cherry Było więcej gupików i neonków ale trochę ostatnio padło pewnie przez NO3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Testy: No3-20-40 Po4-0 KH-10 GH-9 PH-7,4 No3 zbić do 10-20mg/l Po4 podnieś do 1,0-1,5mg/l. Po zwiększeniu mogą intensywnie uderzyć glony, ale to minie. Te dziury w tej roślinie, sądząc z ich kształtu i wielkości to może wskazywać na zatrucie Fe lub jego brakiem. Może to także być brak mikro. Miałem podobnie, chyba tę samą roślinę mam. Lejesz mikro ? Odstaw może Fe albo zrób test. Ryby nie padają od no3. Powinny to wytrzymać. Krewety mogły paść od no3, żelaza. Nie lubią tego. Wstrzymaj się z krewetami, bo okaże się, że kupa kasy padnie. Jeśli ta jedna będzie żyć dłuższy czas to pakuj kolejne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 (edited) Sądziłem, ze mikro jest wystarczająco w pro fito a fe myślę, że za dużo nie leje więc nadmiaru nie powinno być ale jednak coś tam leje wiec chyba niedoboru aż tak strasznego też nie powinno być, zacznę od fosforu w dawkach tygodniowych to chyba bezpieczniejsze niż dzienne i to chyba jest to bo po takich dziurach liść zaczyna od góry gnić i odpada (typowy nie dobór fosforu) tylko, że początki są praktycznie identyczne jak przy braku potasu. A krewetki dostałem za free tak więc już są stety lub nie w baniaku:) Edited November 6, 2013 by xkamil1990 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 zacznę od fosforu w dawkach tygodniowych to chyba bezpieczniejsze niż dzienne i to chyba jest to bo po takich dziurach liść zaczyna od góry gnić i odpada (typowy nie dobór fosforu) Podziel dawkę tygodniową na 7 i lej codziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Było więcej gupików i neonków ale trochę ostatnio padło pewnie przez NO3 KH-10 GH-9 PH-7,4 Poczytaj o wymaganiach tych ryb i porównaj z parametrami jakie Ty masz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 7, 2013 Author Share Posted November 7, 2013 Poczytaj o wymaganiach tych ryb i porównaj z parametrami jakie Ty masz. Przez pół roku nic im nie było i żyły w takich parametrach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Taki drastyczny przykład dam - w Auschwitz też ludzie żyli ale czy byli zadowoleni ? Ja z braku drugiego baniaka też podobnie uczyniłem i pomieszałem wymagania ale cały czas skłaniam się do wytworzenia jednak tych bardziej prawidłowych warunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Dobra tu nie chodzi teraz o ryby tylko o rośliny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Chcesz być akwarystą, czy po prostu tylko mieć akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 (edited) Najpierw uporam się z roślinkami a później zbije ph, a Ty chcesz mi pomóc czy się czepiać ? Może to być spowodowane przez zbrojnika niebieskiego? Może za mało co2? Pamiętam, że raz jak miałem nitkowate glony krótkie to lałem easy carbo na potęgę i roślinki poszły jak szalone ale wyliczając poziom co2 z ph i gh to jest git Edited November 13, 2013 by xkamil1990 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 wyliczając poziom co2 z ph i gh to jest git Tabele CO2 są oparte na Twardości węglanowej KH, nie na ogólnej. Wskazuje ona tylko wtedy dobrze, jak w wodzie nie masz nic co zmienia Ci twardości węglanowej. Inaczej wynik jest oszukany i nadal tak na prawdę nie wiemy ile tego CO2 jest w wodzie. Masz bazalt.... Rośliny przesadzałeś, ostro odmulałeś? Chodzi o to czy nie uszkodziłeś im korzeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Ogólnie odmulam tak z grubsza bo pod spodem jest ziemia, jedno mnie zastanawia, czy przez ta kostkę lipową tak słabo rozpuszczało by się co2? A może w butli jest argon a nie co2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Tego dopiero będziesz pewny jak "zalejesz" butlę od nowa CO2. Masz wysokie KH, co za tym idzie mały bufor wody, co też może być związane ze słabym rozpuszczaniem się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Zmierzyłem poziom fe i wynosi 0,1-0,2 tak wiec żelazo też nie stanowi tutaj problemu, podkręce to CO2 jak będzie przyducha to znaczy, że to jest jednak CO2 "D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Zmierzyłem poziom fe i wynosi 0,1-0,2 Może to stanowić problem. Podnieś do 0,4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xkamil1990 Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 Czy może to być nie dobór magnezu? http://mwik.kolobrzeg.pl/files/7413/6437/4738/ustronie.pdf to są dane mojej kranówy, której używam do podmian (ustronie morskie) widać żyłki na mojej wąkrotce i robią się żółte liście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts