Jump to content

Obsada do 54l

sltcz
 Share

Recommended Posts

Tak jak w temacie prosiłbym o pomoc w odpowiednim dobraniu obsady także wszelkie sugestie i rady mile widziane. 

Akwarium 60x30x30 

Oświetlenie Lampa Hagen Glo 2x24W

Filtr AquaEl FzN-2

Parametry wody z wodociągów:

Odczyn 7,6

Azotany 0,4 0,3 mg N03/l
Azotyny 0,016 0,038 mg N02/l
Twardość 210 182 mg CaC03/l
Żelazo 21 23 µg Fe/l

Podłoże:

Tetra Substrat Complete + piasek kwarcowy 1-2mm

Flora:

Eleocharis Parvulus
Hygrophila pinnatifida
Cryptocoryne wendtii Brown
Microsorum thin leaf mam
Valsneria asiatica
Rotala sp.Vietnam 
Taiwan moss

Przykładowa obsada:

Bojownik syjamski   x1; 

Razbora klinowa   x8; 

Jeśli miałby ktoś fajne aranżacje do akwarium 54l biotopu azja to prosiłbym o podesłanie na pw.

Edited by sltcz

Odpuść sobie bojownika, Razbora, Helenki ok, co do krewetek to się nie znam myślę że ok, przy takim świetle dosyć szybko twoje roślinki zaczną odczuwać braki nawozów, chyba że dałeś dobry substrat pod podłoże, tak dużego oświetlenia nie wszystkie ryby lubią i nie jestem pewien co do razbory, ale widzę że dosyć duże PH musiałbyś je zbić, masz dużo roślin?

Akwarium jest dopiero w trakcie planowania... wolę dać sobie czas i ułożyć wszystko tak, by później się nie rozczarować... będę chciał obsadzić akwarium roślinnością, ale jak już pisałem dopiero szukam natchnienia na aranżację.

Bojka mogę odpuścić, ale nie ukrywam że zależało by mi na nim... piękna ryba choć zdaje sobie sprawę że dość agresywna.

Edited by pinakolada
Zdanie zaczynaj wielką literą. Użwyaj polskich znaków oraz interpunkcji. pinakolada

No możesz zaryzykować z bojownikiem, ale możesz dać samice, one nie przejawiają agresji, ale wtedy musiałbyś zmniejszyć ilość razbór klinowych. Słyszałeś o przeliczniu 2l lub 1l (zależy jak kto liczy) na 1 cm rybki? gdyby przyjąć 1cm na 1l to 12 razbór klinowych już daje 54l (Według moich danych rybka ta dorasta do 4,5cm, 4,5cm * 12 = 54. Oczywiście przelicznik ten nie sprawdza się w 100% można się nim tylko posługiwać dla ułatwienia. Inny przelicznik podaje że na 1 rybkę powinno być 5l wody, zależy kto jak liczy.

• 3 weeks later...

Jeżeli dasz bojownika (czy to samca, czy samicę) możesz tego żałować... Może bardzo chętnie polować na krewetki i wyjeść je do nogi. Co do nawożenia jeśli chcesz mieć krewetki musisz uważać, gdyż dużo nawozów zawiera miedź, która może być dla nich zabójcza. Może zamiast bojownika piękne stadko rozbor galaxy?

Trochę zmieniłem założenia. Rezygnuję z krewetek na rzecz bojownika. Naczytałem się trochę o ich wspólnej egzystencji w zbiorniku i stwierdziłem, że nie ma sensu Bojkowi dodatkowego pokarmu organizować. Czy obsada, którą teraz proponuję jest ok? Ewentualnie interesowało by mnie coś dodatkowego na trawiaste dno.