Kirysio123 Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 (edited) Witam! Restart zbliża się wielkimi krokami a ja nie mam pomysłu na aranżację mojego baniaka. Oto foty aktualnego zbiornika: Co już postanowiłem: -żwirek 1-3mm czany na przód akwa, a na tył czarny ten co mam w akwa. -Obsada: 3 Molinezje 3 Platki 6-7 Razbor glonojad na razie ten co mam 6-7 Kirysów no jak nie będę miał gdzie oddać to bocje zostaną, lub jak będę miał ślimaki... -roślinki: Żabienica łamliwa Moczarka kanadyjska Nurzaniec śrubowy Microsorium I co do roślin nie mam więcej pomysłów proszę o jakieś podpowiedzi. Za odpowiedzi z góry dziękuję. Edited November 5, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Dodaj więcej roślin zdecydowanie. Tło jest do bani. Na tym forum znajdziesz jak własnoręcznie je wykonać nawet. Co do roślinek ? Alternathea Reinicki, Anubias, Kabomba, Zwartka, to w moim guście piękne rośliny. Wszystko zależy w jakim kierunku chcesz poprowadzić to akwarium. Korzeń i mech, tu też można stworzyć ładne połączenia.Oglądaj galerię, czy taj o tym co zobaczysz i co będzie dla Ciebie najlepsze wybierz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 (edited) Tak w ogóle jaki ten,,glonojad" bo obawiam się że trochę mu za ciasno... ze zdj. nie można zbyt wiele wyczytać, ale pasowało by tu czarne tło. A jeszcze z czarnym żwirem, wow! Edited November 5, 2013 by ahr Ehh te smartfony ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 (edited) Dziękuję Tło czarne na pewno będzie, korzeni będzie sporo. Mech jawajski raczej dam, a co do glonka to nie wiem ,Mam go od roku i nie karleje jak urośnie 2-3 cm to będę zmuszony go oddać bo taki spory (ma teraz ok.16cm no to jak będzie miał 18-19) to mi roślinki będzie taranował ... I za niego kupię parkę zbrojników niebeskich. Edit:Czy opłaca się kupić filtr pod żwirowy? Edited November 6, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 8, 2013 Author Share Posted November 8, 2013 (edited) Hmm... po dłuższym rozmyśle zdecydowałem się na piasek kwarcowy 0,1-0,3mm biały, i kupiłem. I mam pytanie. Czy po czyszczeniu wodą trzeba go wygotować? (woda jest już czysta) A i jeszcze jedno czy trzeba kupić jakiś nawóz jak mam mieć pół żwir (pod rośliny), pół piasek (dla kirysów itp.)? Edit: Fota po restacie... Edited November 9, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Jeżeli chcesz mieć gęsto zarośnięte to akwarium, jak już dokupisz roślin to nawozić musisz. Mój przyjaciel używa Esy life carbo i Esy life pro fito i rośliny mu zasuwają w górę. Akwarium widziałem na własne oczy i jest pięknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 9, 2013 Author Share Posted November 9, 2013 Hmm.. Ja zostawiłem stary substrat, a bimbrownie teraz odpaliłem. A co do nawozu Easy life pro fito, to nie wiem może kupię intial sticks? http://allegro.pl/tetra-plant-initial-sticks-375ml-swietny-nawoz-i3637697500.html I rok spokoju , a opakowanie starcza na 3lata... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Ten substrat który miałem w poprzedniej wersji mojego baniaka zostawiłem i przykryłem żwirem. Roślinki rosną, teraz zabrałem się za budowę hydroponiki. Mój temat:http://forum.superakwarium.pl/topic/41639-hydroponika-do-96l-budowa/?do=findComment&comment=425618 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 Chciałem lekko zakwasić wodę szyszkami olchowymi, i co się stało? Woda ma ph 6.9, a barwę jasnej herbatki Ok.7-8 godzin szyszki były w akwarium, i mam pytanko. Czy to dobrze czy źle że woda zrobiła się brązowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 6, 2013 Author Share Posted December 6, 2013 Fotka którą miałem dodać wraz z poprzednim postem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Czy podczas tego restartu wzmocniłeś szafkę? To dolej wody. Ten gibbiceps w tym akwarium to pomyłka jakaś chyba. I weź jakieś wyraźne zdjęcie zrób, krzesło sobie podstaw jak Ci się ręce trzęsą albo coś... (i balans bieli zmniejsz, może ten piach nie będzie tak prześwietlony). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Kirysio, nie będę owijał w bawełnę: Jest tragedia. Zadaj sobie pytanie - co chcesz osiągnąć. Zastanów się. Odpowiedz.. Napisz tutaj. Potem Ci pomożemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 6, 2013 Author Share Posted December 6, 2013 (edited) Dlaczego tragedia? Na bank za mało roślinności, tło do niczego, lampart, i te gupiki... I czy miałem dobry pomysł żeby moczarka zakrywała filtr? Wody doleję bo wyparowała... xD, a co z korzeniami, pewnie też za mało, tak? Bo aktualnie nie mam gdzie ich kupić... Edit:Roślinki ja dałbym tak: Moczarka po prawej i ją troszkę do przodu dać Nurzańce na lewo, i też lekko na przód A na przód korzeń dość spory obrośnięty microzorium... Czy w piasku (kwarcowym) korzenie roślin będą gniły? Bo słyszałem że tak... Edited December 6, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 I aranżacyjnie i obsadowo jest porażka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 (edited) Zakwaszanie wody przy molkach, platkach oraz neonach, gibku i razborach? Jaki jest tego cel? Wszystkim gatunkom na raz nie dogodzisz Gibek w akwarium krótszym niż 200cm? Edited December 6, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 6, 2013 Author Share Posted December 6, 2013 (edited) No fakt... chciałem tylko o 0.2 stopnia obniżyć... Już kiedyś mówiłem dopiero mam to akwarium mniej niż rok i mogę czegoś nie wiedzieć, gibka oddam, razbor nie mam, bo oddałem koledze w zamian za neony. Przecież każdy zaczynał... będąc akwarystyku popatrzył, i myśli ładna rybka więc biorę... Gibka kupiłem jak zaczynałem z tym akwa, prawie rok temu. Edit:Mam jeszcze jeden pomysł, żeby dać jakąś roślinkę trawnikową, żeby przykryła żwirek... Edited December 6, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Najpierw przemyśl jaką chcesz obsadę- potem będziemy wiedzieć czy tworzyć dekoracje z kamieni, korzeni czy może mieszaną.Które ryby Ci sie najbardziej podobaja? Może uda nam się dobrać odpowiednią obsadę. Jakoś ten żwirek zakryjemy tak, by wydawało się, że w akwarium jest sam piach.Roślin troche przesadź i zakop w piasku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 (edited) No co do obsady... - zbrojniki niebieskie (samiec samica) 2szt. - kirysów ok.6-10 szt. - neony inessa ok.8-12 szt. - platki 3szt. - molki 3szt. Co do piasku, mam jeszcze ok 2-3kg w domu i mogę dosypać... Roślinki troszkę poprzesadzam , ale muszę dokupić chyba bo jest ich mało, albo poczekam aż się porozrastają. Ozdoby raczej z korzeni. Edit: I jak wyszło? Fota: Edited December 7, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Jeszcze jakiś korzeń na środku i będzie super. Teraz te rośliny jakoś wyglądają.Obsada ok poza żyworódkami. Odpuść je sobie, a na ich miejsce wpuść parkę lub harem Apistogramma borellii lub harem Apistogramma trifasciata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 (edited) No i mi się też bardziej to ustawienie roślinek widzi. Tylko jeszcze jak troszkę się porozrastają, będzie ładniej. Więc platki i molki odpadają ... , a na ich miejsce wpuszczę harem Apistogramma trifasciata.(Pielęgniczek trójpręgich) I wszystko będzie ok. Jeżeli będą w akwarystycznym... Edit:Czy mógłbym trzymać jeszcze stadko dań pręgowanych? Ok.6-8szt? Edited December 8, 2013 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 11, 2013 Author Share Posted December 11, 2013 Troszkę pozmieniałem, żwirek poszedł out... Jeszcze tylko korzeń, mam nadzieje że będzie do końca roku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 3, 2014 Author Share Posted January 3, 2014 (edited) Zbrojnikowi lamparciemu znalazłem kwaterkę, koleś w akwarystycznym ma akwa chyba 500l albo coś koło tego. I zgodził się na oddanie glonojada. Molki i platki też oddam, ale jeszcze nie wiem gdzie. :/ Edited January 3, 2014 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KILEROW2 Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 Troszkę na środku pusto może jakiś kokos,albo korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmielno Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Podoba mi się rozmieszczenie roślin. Dasz coś na środek i rośliny się się rozrosną to będzie super wyglądało. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 No przydał by się jakiś korzeń..., znalazłem dębowy ale chyba go sobie odpuszczę bo jest na całe akwa... Znajdę inny jakiś mniejszy. Ten co mam ma 65x35x28 (dł.X,wys.X,szer.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts