khardim24 Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Witam! Moja samica mieczyka choruje. Kawałek ogona ma jakby "wygryziony", a nie zauważyłem żeby inne ryby ją ganiały. Do tego ma jakieś lekko białe plamki. Proszę o pomoc. Z góry dzieki. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 (edited) Ociera sie o podłoze, rośliny?? Jak tak to jest to Ospa rybia. Temp do 30 stopni i kuracja CMF Edited November 1, 2013 by Kanciorek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Gdzie znajdują się te plamki? Na płetwach czy na całym ciele? Jak już napisano zaobserwuj czy nie ocierają się o podłoże. Odizoluj tę rybkę do innego zbiornika, podnieś temperaturę i obserwuj. Jaką masz teraz temperaturę w akwarium? Zdjęcie rybki bardzo by pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khardim24 Posted November 2, 2013 Author Share Posted November 2, 2013 Oto zdjęcie: Sorki ,że taka słaba jakość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 (edited) Jeżeli dobrze mi się wydaje to widzę dwie małe białe kropki na ciele i jest to raczej na pewno ospa rybia. Ciężko cos wywnioskować po tym zdjęciu. Edited November 2, 2013 by Kanciorek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khardim24 Posted November 2, 2013 Author Share Posted November 2, 2013 Ona nie ma białych plamek ,jest blada i ma ubytki w ogonie , te plamki na zdjeciu to lekko brudna przednia szyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Moim zdaniem to martwica płetw(nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu końcówkę ogona). Jeżeli to martwica płetw to możesz zastosować kąpiel w healthosan, chyba że spróbujesz coś mocniejszego, spotkałem się już z odcięciem chorych płetw ale nie jestem w 100% przekonany że to właśnie ta choroba, poczytaj sobie o tej chorobie i sprawdź czy objawy się zgadzają. Mimo to myślę że healthosan ma tak szerokie zastosowanie że można by już zrobić kąpiel 2 godzinną w osobnym zbiorniku, może się ktoś jeszcze wypowie. Byłaby szansa na lepszej jakości zdjęcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts