krzysiachek21 Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Witam Moje akwa działa od tygodnia: 100x40x40 profilowane Oświetlenie 2x18 t8 jedna w kolorze czerwonym druga w niebieskim (1000k) Grzałka Aquel 100 W Filtr zew. HW- 302 ,1000 l/g NO3 i NO2 =0 PH = 6.8 GH = 14 KH = 6 Woda: Podłoże : 2/3 mieszany żwirek f 2-4 mm z żwirem f 8-16 mm 1/3 piasek f 0,4-1,4 2 korzenie i parę większych kamieni Flora- nie jestem pewien wszyskich nazw Rogatek sztywny (Ceratophyllum demersum L.) Kabomba karolińska (Cabomba caroliniana) Zwartka Wendta(Cryptocoryne wendtii) Amania wysmukła ( Ammannia gracilis) Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri) Mikrozorium oskrzydlone (Microsorium pteropus) Moczarka (Elodea) Fauna 2xBarwniak czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher) 2x Pielęgniczka Ramireza (Microgeophagus ramirezi) odmiana gold - myśle, że sie dobrały śię w parę na szczęście 7x Otosek (Otocinclus affinis) 2x Bocja siatkowana ( Botia lohachata) Pytania : 1 .Wszystkie rybki się tolerują oprócz barwniaka i tu mam mały problem samica jest agresywna w stosunku do samca (przegania go) i tylko do niego tam gdzie on jest a widzi jego to odrazu goni go. Niewiem co mam zrobić. Wymienić samicę czy samca czy poczekać jeszcze? 2. Niewiem co z bocją czy pasuje do towarzystwa czy nie bo jak na razie nie widzę problemów z tą rybą jest bardzo towarzyska. 3. Chciałbym dorzucić jakieś stadko i myslałem nad 10-20 Miedzik obrzeżony (Hasemania nana) lub 10- 20 Razbora Galaxy (Celestichthys margaritatus) Z góry dziękuje za odp. Dołaczam foto Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiachek21 Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 WitamMiesiąc minął i nastąpiły pewne zmiany w roślinności i rybach.Nie zakupiłem żadnej ławicy poprostu z mniejszego akwa przerzuciłem rybki (Błyszczyk parański x2, Kirysek pstry x3, Miedzik obrzeżony x2,Tetra cesarska x2) do większego bo w małym zrobię restart i planuje biotop Mayanmaru ale to temat na inny post. Z większego teraz się zrobił naprawdę ogólniak bez przerybienia tak mi się wydaje. Rybki też żyją w zgodzie bo nie widzę jakiś poważnych walk, a po za tym rybki z mniejszego akwa mają 2-3 lata i nie chce ich już oddawać niech dożyją śmierci u mnie w spokoju. Z roślinności prawie całą moczarkę i kabombę zastąpiłem inną roślinnością typu rotala, limfonia również zacząłem używać nawozów Easy Life Carbo i Profoto. Oto efekt dołączam foto. Pozdrawiam Ps. Ktoś odpowie mi na pytanie 1 i 2 bo 3 już nie aktualne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiachek21 Posted December 9, 2013 Author Share Posted December 9, 2013 witam ale Temat można zamknąć bo widzę brak odpowiedzi na moje pytania. Zostało już tylko jedno nr 2(ale bocja zostaje ) bo barwniki się dobrały i chyba bedą młode z tego Mój pierwszy mały sukces yeah. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiachek21 Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 (edited) Baniak już nie istnieje. Przesiadka na większy. Temat do zamknięcia. Końcowe foto. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Edited April 13, 2014 by krzysiachek21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts