halabard Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Witam Od miesiąca mam akwarium 60l. Woda stała 2 tygodnie, a później partiami zarybiałem akwa. Początkowo miałem problem z wodą gdyż była mętna wręcz mleczna. Okazało się że mam za słąby filtr, kupiłem nowy i mętność znikła. Teraz mam problem z zapachem wody.. Ma dość specyficzny ni to ziemisty ni to stęchlizna.. Podmieniam wodę regularnie co tydzień. Sąsiad awkarysta polecił mi podmianę 50% wody ale.. nic to nie dało. Resztek pokarmi nie ma, ani żadna rybka mi nie padła.. Używałem wcześniej preparatów Tropical BactoActive oraz Tropical Aqua Care Esklarin Aloe vera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Jako pierwszą rzecz proponuję kupić testy kropelkowe i zmierzyć parametry wody zanim użyjesz jakichkolwiek preperatów. Co do zapachu to może masz za dużo rybek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 (edited) Jako pierwszą rzecz proponuję kupić testy kropelkowe i zmierzyć parametry wody zanim użyjesz jakichkolwiek preperatów. Co do zapachu to może masz za dużo rybek? Te testy kropelkowe to na azot? A co do ilości rybek to mam 13 i 3 ślimaki Edited October 28, 2013 by halabard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Rybek raczej nie masz za dużo- chyba, że to dorosłe oskary . Co do testów to sprawdziłbym no2, no3 i amonie ( nh3/nh4 ). Kupisz raz i starczą Ci na długi czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 (edited) Rybek raczej nie masz za dużo- chyba, że to dorosłe oskary . Co do testów to sprawdziłbym no2, no3 i amonie ( nh3/nh4 ). Kupisz raz i starczą Ci na długi czas. sądzę, że jeżeli byłoby coś nie tak z azotanami itp. to rybek już bym nie miał.. Rybki mają 3-5cmy A co do testów to jaką firme mi polecasz? I jaki jest przybliżony koszt? Wiem że jest wujek google i tematy na temat preparatów są, ale tyle ile użytkowników tyle opini.. Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki zapach powinna mieć woda akwariowa? Wiadomo są roślinki itp itd. Osobiście mam moczarki, trawe wodną, mecz wodny i jedną z koszyczka ale szczerze nie wiem co to za gatunek (facet co mi sprzedawał był nieogarniety) Edited October 28, 2013 by halabard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Ja mam preperaty firmy api i dają rade. Najlepsze pewnie będą tetratec lub jbl. Na tym forum jest mnówsto ludzi o wiele bardziej doświadczonych więc może ktoś będzie w stanie dokładniej Ci odpowiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 Zwiększ napowietrzanie i ruch wody - po 2-3 dniach wszystko wróci do normy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 Sęk w tym że mam dwa filtry z napowietrzaczami.. i jak włączam maxymalne obroty to mam pralkę.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Jakie masz media w filtrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted October 31, 2013 Author Share Posted October 31, 2013 Jakie masz media w filtrze? media ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Wkłady, takie jak ceramika, gąbka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted November 1, 2013 Author Share Posted November 1, 2013 (edited) gąbka Regulamin 6.1. Mapet Edited November 2, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 (edited) nic na razie nie kupuj wszyscy opierają się na wydawaniu kasy, opisz dokładnie swoje akwarium , jak zakładałeś ,!!! podłoże !!! , wydajność filtrów , temperatura, jakie ryby i nie używaj żadnej chemii, jaką wodę lejesz Regulamin 6.1. Mapet Edited November 2, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 (edited) nic na razie nie kupuj wszyscy opierają się na wydawaniu kasy, opisz dokładnie swoje akwarium , jak zakładałeś ,!!! podłoże !!! , wydajność filtrów , temperatura, jakie ryby i nie używaj żadnej chemii, jaką wodę lejesz Regulamin 6.1. Mapet żwirek biały 4 worki i 1 worek czarnego. zalałem troche wodą z kranu i dodałem roślinki, trawa, mech, jedna z koszyczka (nazwy nie pamiętawm) i moczarki i kokos. dolałem wody do końca. Całem preparaty Esklarin Aloe Vera firmy Tropical zgodnie z zaleceniami na opakowaniu oraz BactoActive. Woda stałą 2 tygodnie i zacząłem partiami zarybiać. Najierw 4x danio czerwone, 2x prętnik (szukam samicy), 2x kirysek, 2x tetra kolor. Później w kolejnem partii 3 ślimaki i 3 platki. Później jeden piskorek i dwa zbrojniki. A co do filtrów: AQUAEL FAN 1 PLUS 320l/h oraz JKA-IF303 400l/h Temperatura 26 stopni Jak na razie nic nie robie i uważam, że zapach wody powoli sie ulatnia i ginie Edited November 12, 2013 by halabard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Zbrojniki oddaj koledze bo za małe akwarium masz a te prętniki to dwa samce czy jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 A jak czyścisz filtr i co ile? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabard Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 (edited) Filtra na razie nie czyszcze.. akwarium mam prawie 2 miesiące. Z czego mi wiadomo to czyści się raz w roku w odlanej wodzie z akwarium i bardziej sie płucze niż czyści aby nie zniszczyć bakterii na powierzchni filtrującej hmm a moze to nie zbrojnik? bo raczej sąsiad akwaryusta niedawałby mi coś coby nie pasowało do mojego akwarium Tak tak prętniki to dwa samce - następnego dnia miałem dostać samice ale jak na razie to dzisiaj nie mają:/ biegam i szukam i nie moge znaleźć nigdzie samicy Bo samce zlekka sie tłuką Edited November 13, 2013 by halabard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts