odwiecznepiesni Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 (edited) Witam, jestem początkujący, ale w przyszłości chciałbym podjąć się rozmnożenia jakiejś ryby kąsaczowatej. To jednak odległa przyszłość, więc proszę nie pisać: "jeśli jesteś początkujący, to nie rozmnożysz". We wszystkich poradnikach dotyczących rozmnażania jest napisane, że po osiągnięciu odpowiednich parametrów wody należy przenieść parę do zbiornika tarliskowego i następnego dnia dojdzie do tarła. W takim razie czy samica cały czas nosi w sobie ikrę? Czy może napełnia się nią co jakiś czas, a jeśli tak to od czego to zależy? Edited October 28, 2013 by odwiecznepiesni Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkbkm Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 (edited) Jak by Ci to powiedzieć... No wiesz są sobie pszczółki, no i one wlatują do kwiatuszka... POMOCY... Czy ktoś kontroluje co się tu dzieje??? Jak sie ryba napełnia ikrą... Ikra to komórka jajowa która powstaje w jajnikach w okresie tarła ( u ryb i wielu innych zwierząt zachowanie to jest instynktowne... Nie uprawiają seksu dla przyjemności ) musisz spełnić odpowiednie warunki do tarła i wtedy w jajnikach powstaje ikra, która po złożeniu ( różne sposoby, na dnie, w dołkach wykopanych, na liściach, rozrzucanie po akwarium...) zostaje zapłodniona. Komórka jajowa, jajo (łac. ovum) – gameta żeńska u zwierząt i roślin. Cytoplazma komórki jajowej jest nazywana ooplazmą. U zwierząt komórka jajowa powstaje w wyniku oogenezy w jajniku i jest stosunkowo duża i nieruchoma. Komórka jajowa może zostać zapłodniona przez plemnik, co prowadzi do powstania zygoty. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Strona_g%C5%82%C3%B3wna Edited October 28, 2013 by kkbkm Link to comment Share on other sites More sharing options...
odwiecznepiesni Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 (edited) Jak by Ci to powiedzieć... No wiesz są sobie pszczółki, no i one wlatują do kwiatuszka... POMOCY... Czy ktoś kontroluje co się tu dzieje??? Jak sie ryba napełnia ikrą... Pszczółki i kwiatuszek to raczej kwestia zapłodnienia. Ja się pytam o produkcję komórek jajowych, którymi jest ikra. Choćby taki człowiek produkuje komórkę jajową raz na cztery tygodnie i ją wydala. Chciałem wiedzieć jak jest z rybami, Nieśli nie znasz odpowiedzi, to się nie wypowiadaj. Edited October 28, 2013 by odwiecznepiesni Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielona_O.o Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 O Bosh... większej głupoty dawno nie słyszałam... Po pierwsze: kobieta nie produkuje jajeczka raz za cztery tygodnie a tylko ono dojrzewa w jej ciele... jak byś nie spał na biologii to byś o tym wiedział... Po drugie: zajmij się najpierw rozmnażaniem gupików i dowiedz się czegoś o tym a dopiero później zajmij się rybami które potrzebują więcej uwagi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkbkm Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 (edited) Po drugie: zajmij się najpierw rozmnażaniem gupików i dowiedz się czegoś o tym a dopiero później zajmij się rybami które potrzebują więcej uwagi. Tak jest BRAWO idealna odpowiedź na zadane pytanie Pszczółki i kwiatuszek to raczej kwestia zapłodnienia. Ja się pytam o produkcję komórek jajowych, którymi jest ikra. Choćby taki człowiek produkuje komórkę jajową raz na cztery tygodnie i ją wydala. Chciałem wiedzieć jak jest z rybami, Nieśli nie znasz odpowiedzi, to się nie wypowiadaj. Nie mądruj tylko poszperaj w internecie a nie zadajesz jakieś ułomne pytania. google... " powstawanie komórek jajowych u ryb. i po problemie.... Edytowałem pierwszego posta doczytaj sobie Edited October 28, 2013 by kkbkm Link to comment Share on other sites More sharing options...
odwiecznepiesni Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Ikra to komórka jajowa która powstaje w jajnikach w okresie tarła ( u ryb i wielu innych zwierząt zachowanie to jest instynktowne... Nie uprawiają seksu dla przyjemności ) musisz spełnić odpowiednie warunki do tarła i wtedy w jajnikach powstaje ikra, która po złożeniu ( różne sposoby, na dnie, w dołkach wykopanych, na liściach, rozrzucanie po akwarium...) zostaje zapłodniona. Dzięki, właśnie o to mi chodziło (edytowałeś posta i dopisałeś do dopiero po mojej odpowiedzi). dowiedz się czegoś o tym Właśnie probówałem się dowiedzieć, ale widzę, że tutaj trudno uzyskać odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts