Jump to content

Czy to oznaka zblizajacego sie tarła ??

jokatorun
 Share

Recommended Posts

Witam we wtorek do mojej obsady dokupiłem 2 nowe osobniki Gurami Mozaikowego (samca i samiczke )

Jak do tej pory w zbiorniku pływały 2 samiczki.Aktualna obsada to 4 Gurami Mozaikowe, 5 danio czerwone, 20 helenek,niezliczona ilość krewetek RC.Zbiornik jest dość gesto zarośniety mieszana roslinnością.

Moje pytanie tyczy się samca jest on bardzo agresywny w stosunku do samiczek i innych mieszkanców akwarium.Goni wszystko co do niego podpłynie ,ciągle przebywa w prawej części akwarium. Samiczki chowają sie w roślinach blisko filtra.Pierwszego dnie nie był taki pływał normalnie z samiczkami rybki wyglądały na szczęśliwe a teraz istna masakra.DOdatkowo podczas przycinanie roślin zauważyłem pomiedzy roślinami białe bąbelki załączone na foto. Czy jest to oznaka przygotowanie do tarła ?? Skąd u niego taka akresja??

post-15867-0-31970300-1382776931_thumb.jpg

post-15867-0-76409700-1382776990_thumb.jpg

Edited by jokatorun

Samiec przygotowuje w ten sposób gniazdo dla jajeczek a agresywny jest ponieważ będzie bronił ich póki się nie wyklują, miałam tak samo z bojownikami jak byłam młodsza :smile:

Szczerze mówiac to zgłupiałem bo wierzyc mi sie nie chciało ze po tak krótkim czasie się za to zabierze.A dla samiczek też jest agresywny każda z nich goni i gryzie więc mam wątpliwości czy wogóle do czegos dojdzie.Już nawet przez myśl mi przechodziło zeby go oddać bo samiczki siedzą pochowane w roślinach i za filtrem.

Sam nie wiem co robić