jongover Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Witam, chciałbym przeprowadzić restart akwarium i zmienić piasek na ziemię + żwir rzeczny, poczytałem już wiele o ziemi, ale nie znalazłem jaka to ma być ziemia, mianowicie chodzi o PH tej ziemi, kupiłem 10l ziemi bez nawozów(a przynajmniej nic nie pisze o nawozach na opakowaniu) o odczynie PH 5,5-6,5. Czy taka ziemia się nada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Ja w swoim zbiorniku dałem ziemię JBL aquabasis i przysypałem piaskiem. Rośliny rosną jak szalone nawet takie bardziej wymagające jak lotos tygrysi. Nie podaję CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Możesz dać ziemie z kretowiska , tylko trzeba ją przesiać przez sitko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goliat_667 Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Jak najbardziej taka ziemia się nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frostmore Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 (edited) Nada się, chyba nawet mam o takich samych parametrach, zapłaciłem 2 zł którą dodatkowo wspomogłem kulkami gliniano torfowymi. Edited October 31, 2013 by Frostmore Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Witam.Właśnie wróciłem z Brikomarche gdzie kupiłem ziemie uniwersalną a dopiero w domu przeczytałem jej skład: Stanowi mieszankę torfu niskiego i wysokiego z przeznaczeniem do uprawy większości roślin.Chciałbym w 1/3 długości akwarium dać ze 3 cm tej ziemi i przykryć 3 cm żwirku.Mam pytanie czy taka ziemia się wogóle nadaje ?? Będę wdzięczny za podpowiedz.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 O nawozach piszą? Nadaje się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Nie pisze tylko że to produkt ekologiczny.Ph 5.2-5.8. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 To wszystkie "korzeniowe" (kryptokoryny, żabienice) będą zadowolone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Mam nadzieję.Zaczynam po kilkuletniej przerwie przygodę z akwarystyką i chciałem zobaczyć jaka będzie różnica między częścią akwarium na ziemie a drugą na bazalcie i żwirku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts