seriousspl Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Witam, mam pytanie dot. roślin. Posiadam tak : Kabombe Rogatka sztywnego Żabienice Moczarke Ludwigie czerwoną Moczarka, ludwigia z nimi coś się dzieje. Ludwigia straciła prawie wszystkie liście, moczarka stoi w miejscu i nie rośnie, chyba lekko minimalnie zaczyna brązowieć, a rogatek zrobił się taki dziwny kolor, lekki brąz ale rośnie, oraz żabienica się powiększa ale zaczynają się pojawiać brązowe plamy. Oświetlenie to żarówka energooszczędna 11w, świece 6h dziennie, przez pierwszy tydzień świeciłem po 5h. Akwarium ma jutro 10 dni. Nawoże rośliny kulkami g-t. Temp wody to 26 stopni. Co im dolega? Szukałem na googlach i tutaj, i chyba to brak potasu? Ale wole mieć pewność. Co mam robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 (edited) Oświetlenie to żarówka energooszczędna 11w Na ile L-wymiary akwarium ? Nawoże rośliny kulkami g-t. Czyli można powiedzieć, że nie nawozisz. Użyźniasz tylko podłoże. Edited October 24, 2013 by Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 (edited) Akwarium 25l, wymiary to 40x25x25 Edited October 24, 2013 by seriousspl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Dla ludwigi i kabomby może być mało światła, dla moczarki za ciepło. Poza tym braki nawożenia. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 To jakie nawożenie kupić i jak podawać? Dodam że w akw. śmigają już helenki, i mają się świetnie. Oraz mam gałęzatke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Możesz kupić Carbo/butlę CO2 + gotowe Macro, Micro lub Carbo/butlę CO2 i poszczególne sole do samodzielnego rozrabiania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 To kupie co2 i carbo, i makro lub mikro, zależy co będzie. I jak tego używać.? I co ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 (edited) Chyba nie zrozumiałeś. Kup Macro i Micro, a Węgiel dozuj w postaci Carbo lub z butli CO2 Edited October 24, 2013 by Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Żeby było prościej:http://www.akwarystyczny24.pl/easy-life-easycarbo-250ml-p-996.html?osCsid=24ca219f60823834d5b349b5a17afecf http://www.clarias.pl/easy-life-profito-250ml-nawoz-mikro-bez-po4-no3-p-6.html Rpzmawiałem ze znajomym o tym produkcie. Ryby ponoć u niego nie mają gdzie pływać. _ + Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 (edited) seriousspl Weź od mamy ocet spirytusowy 10%. Lej dziennie 1,00ml odmierzane strzykawką (rozmiar 2ml do kupienia w aptece) to dostarczy węgla do akwarium. Bez obaw, sposób sprawdzony. Bakterie to rozłożą, końcowym produktem jest węgiel. Ja wlewam już od 1,5 miesiąca zaczynając do 1ml i co tydzień zwiększając o 2ml. Teraz leje 9ml. 1x 1,ml liczone na 20l wody daje: natychmiastowo 1,92mg/l później rozkładają resztę bakterie dając 7,69mg/l węgla dziennie 53,82tygodniowo Jeśli się boisz to zacznij od 0,5ml octu dziennie, musi być spirytusowy, najzwyklejszy, nie barwiony, bez smakowy. Ocet jest dużo tańszy od carbo. Czyli ocet zamiast carbo. Co2 z butli nieopłacalne. 300zł za co2 do 25l ? Kup makro ale osobno. Kup najpierw potas. Brązowe plamy to braki potasu. No3 będą produkować ryby a po4 pokarm i rybki. Edited October 26, 2013 by tomeksup Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 (edited) Kupiłem Mikro firmy Aquavit, i Makro firmy Aqua art. Dokładnie byłem w sklepie i kupiłem Macro Red Aqua art Planta Gainer. http://allegro.pl/aqua-art-macro-red-100ml-gratis-i3605044116.html coś takiego na opakowaniu pisze że zawiera Azot forsfor i potas Teraz pytanie, jak to podawać? wszystko razem? tzn pierw makro, i np po minucie mikro? Jak dawkować, wiem że mikro lać 2ml/ 2 razy w tygodniu, ale nie wiem jak z makro. Na opakowaniu pisze że "dobierając dawkę do potrzeb zbiornika, np. 1ml na każde 40l akw". Więc ile mam tego dawać i jak dawkować? Edit: Pomoże ktoś? Regulamin 6.2. Zacznij czytać rady jakie dostajesz, bo widzę coraz mniejszy sens pomagania Tobie, jak tak dalej będzie zacznę zamykać Twoje wszystkie tematy. I "bonus" na zachętę. Mapet Edited October 27, 2013 by Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Czytasz to co napisałem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 (edited) Czytam, ale napisałeś tu tylko o co2. Nie wiem po co dawać co2 do tak małego akwarium, z 5 roślinkami i b. małą obsadą. I czy makro dawać codziennie, w dobrej dawce? Na opakowaniu pisze że codziennie. A mikro co trzy dni. Edited October 27, 2013 by seriousspl Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Jeszcze raz: -codziennie ocet spirytusowy w ilości 0,5ml --> zamiast carbo, które jest drogie i co2. -makro dawkuj tak jak producent zaleca -Mikro codziennie Podaj ile producent zaleca to powiem ile lać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Makro producent zaleca 1ml na 40l akw, a mikro 30ml na 300l akw, i w makru pisze zeby codzienie dawac, w mikru nie pisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Daj: 0,5ml makro codziennie 1ml mikro codziennie 0,5ml octu sirytusowego Po jakimś czasie możesz mieć problem z glonami, bo w makro masz N,P,K i rozjadą ci się parametry na skutek nierównomiernego poboru NPK przez rośliny. Pamiętaj co tydzień podmienić 2l wody na odstaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 5L co tydzień na odstaną.. i wątpię aby były problemy z glonami, bo daje dawkuje mało i dobrze. Zresztą samo się okaże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 5l to trochę dużo, ale jeśli nie ma problemów to rób tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 No 20% z 25l to jest 5l co tydzień. I obecnie nie ma glonów itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 25 l to liczone po zewnętrznych wymiarach akwarium. Jak uwzględnimy grubość szkła i podłoże to pewnie 20l masz. Ja w swoim 96l mam 80l wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Czyli podmieniać 4l wody? Przed chwilą dałem dawke makro, po 20 min daje mikro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Podmieniaj tak aby było dobrze. Nie musisz czekać, możesz lać mikro od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Podałem makro niecałe 0,5 ml, oraz mikro niecałe 1,5 ml. Myślę, że dawki są dobrze dobrane, oraz zauważyłem że rogatek zaczyna od dołu z leksza zielenieć (wczoraj podałem pierwsze dawki). Jutro podaje tylko makro, i pojutrze mikro, i tak ciągle. Mam nadzieje że będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Daj: 0,5ml makro codziennie 1ml mikro codziennie Od kiedy to daje się więcej mikro niż makro ? Przecież to podstawa glonarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Od kiedy to daje się więcej mikro niż makro ? Przecież to podstawa glonarium Ahhha.... czyli to mikro powinno być 0,5ml a makro 1 ml? Bo aktualnie daje mikro więcej niż makro, od wczoraj, i nic podejrzanego się nie dzieje.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts