Jump to content

rośliny

seriousspl
 Share

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dot. roślin. Posiadam tak :

Kabombe

Rogatka sztywnego

Żabienice

Moczarke

Ludwigie czerwoną

Moczarka, ludwigia z nimi coś się dzieje. Ludwigia straciła prawie wszystkie liście, moczarka stoi w miejscu i nie rośnie, chyba lekko minimalnie zaczyna brązowieć, a rogatek zrobił się taki dziwny kolor, lekki brąz ale rośnie, oraz żabienica się powiększa ale zaczynają się pojawiać brązowe plamy. Oświetlenie to żarówka energooszczędna 11w, świece 6h dziennie, przez pierwszy tydzień świeciłem po 5h. Akwarium ma jutro 10 dni. Nawoże rośliny kulkami g-t. Temp wody to 26 stopni.

Co im dolega? Szukałem na googlach i tutaj, i chyba to brak potasu? Ale wole mieć pewność. Co mam robić?

seriousspl

Weź od mamy ocet spirytusowy 10%. Lej dziennie 1,00ml odmierzane strzykawką (rozmiar 2ml do kupienia w aptece) to dostarczy węgla do akwarium. Bez obaw, sposób sprawdzony. Bakterie to rozłożą, końcowym produktem jest węgiel. Ja wlewam już od 1,5 miesiąca  zaczynając do 1ml i co tydzień zwiększając o 2ml. Teraz leje 9ml.

1x 1,ml liczone na 20l wody daje:

natychmiastowo 1,92mg/l

później rozkładają resztę bakterie dając

7,69mg/l węgla dziennie

53,82tygodniowo

Jeśli się boisz to zacznij od 0,5ml octu dziennie, musi być spirytusowy, najzwyklejszy, nie barwiony, bez smakowy. Ocet jest dużo tańszy od carbo.

Czyli ocet zamiast carbo.

Co2 z butli nieopłacalne. 300zł za co2 do 25l ?

Kup makro ale osobno. Kup najpierw potas. Brązowe plamy to braki potasu. No3 będą produkować ryby a po4 pokarm i rybki.

Edited by tomeksup

Kupiłem Mikro firmy Aquavit, i Makro firmy Aqua art. Dokładnie byłem w sklepie i kupiłem

Macro Red Aqua art Planta Gainer.

http://allegro.pl/aqua-art-macro-red-100ml-gratis-i3605044116.html coś takiego na opakowaniu pisze że zawiera Azot forsfor i potas

Teraz pytanie, jak to podawać? wszystko razem? tzn pierw makro, i np po minucie mikro? Jak dawkować, wiem że mikro lać 2ml/ 2 razy w tygodniu, ale nie wiem jak z makro. Na opakowaniu pisze że "dobierając dawkę do potrzeb zbiornika, np. 1ml na każde 40l akw". Więc ile mam tego dawać i jak dawkować?

Edit:

Pomoże ktoś? :(

Regulamin 6.2. Zacznij czytać rady jakie dostajesz, bo widzę coraz mniejszy sens pomagania Tobie, jak tak dalej będzie zacznę zamykać Twoje wszystkie tematy. I "bonus" na zachętę. Mapet

Edited by Mapet

Czytam, ale napisałeś tu tylko o co2. Nie wiem po co dawać co2 do tak małego akwarium, z 5 roślinkami i b. małą obsadą. I czy makro dawać codziennie, w dobrej dawce? Na opakowaniu pisze że codziennie. A mikro co trzy dni.

Edited by seriousspl

Daj:

0,5ml makro codziennie

1ml mikro codziennie

0,5ml octu sirytusowego

Po jakimś czasie możesz mieć problem z glonami, bo w makro masz N,P,K i rozjadą ci się parametry na skutek nierównomiernego poboru NPK przez rośliny. Pamiętaj co tydzień podmienić 2l wody na odstaną.

Podałem makro niecałe 0,5 ml, oraz mikro niecałe 1,5 ml. Myślę, że dawki są dobrze dobrane, oraz zauważyłem że rogatek zaczyna od dołu z leksza zielenieć (wczoraj podałem pierwsze dawki). Jutro podaje tylko makro, i pojutrze mikro, i tak ciągle. Mam nadzieje że będzie ok.

Od kiedy to daje się więcej mikro niż makro ?

Przecież to podstawa glonarium :-?

Ahhha.... czyli to mikro powinno być 0,5ml a makro 1 ml? Bo aktualnie daje mikro więcej niż makro, od wczoraj, i nic podejrzanego się nie dzieje..

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...