wisniak165 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Witam Jak to jest z tą kąpielą? PRZYKŁAD: Jedna rybka w akwarium jest chora. Czy można wlać lek do akwarium w którym jest ta chora jak i zdrowe rybki? Niestety nie mam na razie drugiego zbiornika.. I jak później pozbyć się tego leku z akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Można. A leku pozbywasz się poprzez sporą podmianę wody po skończonej kuracji, możesz też zastosować węgiel do filtra na 2 tygodnie-również po zakończeniu leczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 Okey, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Czy można wlać lek do akwarium w którym jest ta chora jak i zdrowe rybki? Najczęściej tak powinno się robić. Wszystko również zależy od choroby i np. jej nasilenia. To że pozostałe ryby nie mają objawów, nie znaczy, że nie są zarażone lub nie są nosicielami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 (edited) Właściwie lepsze jest - z punktu widzenia stabilności zbiornika - leczenie w osobnym akwarium, ponieważ leki bardzo często mają wpływ na florę bakteryjną akwarium. Dotyczy to także chorób zaraźliwych, z tym, że wyławia się i przenosi wszystkie ryby, nawet te, które nie mają objawów. Chyba, że choroba nie jest zaraźliwa, wtedy wiadomo - leczysz tą jedną, chorującą. Jeśli nie ma się osobnego zbiornika, to siłą rzeczy nie ma innego wyjścia i leki wlewa się do ogólnego, ale nie jest to zbyt dobre dla środowiska wodnego i dla zdrowych ryb, niepotrzebujących "chemii". Stwierdzenie więc, że "można" wlewać leki do zbiornika ogólnego, jest takie - że tak powiem - warunkowe A na co choruje ci ta rybka, że tak zapytam? Edited October 26, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 (edited) Stwierdzenie więc, że "można" wlewać leki do zbiornika ogólnego, jest takie - że tak powiem - warunkowe I tak należy na to patrzeć, odniosłem się do konkretnej sytuacji o odpowiedziałem na konkretne pytanie Jasne, że jak ktoś ma warunki na "szpitalik", to lepsze jest leczenie ryb poza akwarium głównym, ale czasem też po prostu trzeba leczyć "całe akwarium". Edited October 26, 2013 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 No właśnie problem w tym że nie wiem co jej jest.. Jest to gupik w ciąży.. Ciągle stoi w miejscu i nie je.. Myślałem że będzie rodzić i dlatego tak się zachowuje ale jest tak już od ok tygodnia.. Wcześniej z niewiadomych przyczyn padły mi dwa zbrojniki, nagle, bez widocznych objawów.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Jeśli ryby padają "z niewiadomego powodu" to najczęściej przyczyną są złe parametry wody. Na pierwszym miejscu należy więc zbadać NO2 (czyli azotyny), następnie PH (odczyn wody). Jak te parametry wody okażą się dobre, wtedy patrzymy na objawy i szukamy konkretnej choroby. Tylko wodę należy zbadać jak najszybciej, żeby jeszcze było co ewentualnie leczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 PH 7,6 GH 19 KH 14 NO3 ok 60 Na razie posiadam tylko te testy.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Póki nie masz testu na NO2 proponuję zrobić 40% podmiankę i zobaczyć czy będzie zmiana na lepsze w zachowaniu ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 (edited) Podmiankę robiłem ale niestety nie zauważyłem poprawy ;/ Edited October 28, 2013 by wisniak165 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 No to robimy rybce ładne fotki i pokazujemy w czym problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 http://imageshack.us/photo/my-images/842/qz5k.jpg/ Nie widać zbyt dobrze niestety.. Dodam jeszcze że stoi w miejscu, czasami przepłynie w inne miejsce.. Cały czas energicznie rusza płetwami piersiowymi, i tak jakby łapała powietrze. Tlenu nie brakuje, napowietrzacz jest ustawiony prawie na maksa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Objawów fizycznych nie widać. Jedziesz z kolejną podmianą, teraz delikatnie 30%. Reszta ryb oki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Ile jest wszystkich gupików w akwarium i jaki masz podział na płeć (ile samców i ile samiczek)...? Jak duże akwarium i jaka jest pozostała obsada? Jaka temperatura wody? Od kiedy ta podejrzana gupiczka u ciebie jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Akwarium 112l Obsada: - 2 gupiki (1+1) była jeszcze jedna samiczka ale padła po porodzie.. - 2 mieczyki (1+1) - 2 prętniki - 2 molinezje - 4 kiryski - 1 Piskorek Kuhla - 1 Danio (będzie do oddania bo wiem że to ryba stadna..) Temperatura wody 25 stopni, samiec gupika tez mi podpada ale on w przeciwieństwie do samiczki je, tyle że jest jakiś osowiały. Od ok tygodnia rybka tak się zachowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Właściwie tylko kiryski zbliżają się w tej obsadzie do właściwych proporcji, chociaż powinno być o co najmniej 2 sztuki więcej. Reszta ryb szczerze powiedziawszy "nie ma prawa" czuć się dobrze, a już na pewno nie gupiki. Samiczka (która została) jest zapewne ciągle ganiana przez samca, więc nie ma się co dziwić, że jest osłabiona. Powinno być przynajmniej 3 samiczki na 1 samca. Ale zanim dokupisz nowe ryby zrób porządek z obsadą. Zdecyduj się na 2-3 gatunki po więcej sztuk z rodzaju, niż więcej gatunków po 1-2 sztuki. To już wiele zmieni w samopoczuciu ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Okey, dzięki Zrobię tak jak mówisz ;> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts