Marwinols Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 (edited) Witam, chcę stworzyć akwarium biotopowe, jaki typ jest najprościej założyć, jestem początkująca, bardzo proszę o odpowiedź i wskazówki. Założyłam Ci osobny wątek. Tematy podklejone mają charakter czysto informacyjny i nie służą do zadawania w nich pytań. / Luna Edited October 24, 2013 by Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Moim zdaniem wody twardsze czyli Amerykę Centralną (akwarium przydałoby się minimum 80-100cm) lub Tanganike (60cm i większe)W przypadku Ameryki centralnej wsypujesz byle jaki piach- może zatwardzać, kamienie, jakieś gałązki/ korzeń. Całość możesz uzupełnić Nurzańcem/ Rogatkiem (o ile nie wybierzesz ryb takich jak Archocentrus multispinosus bo one lubią zjadać roślinki).W przypadku Tanganiki to w takim 60cm zbiorniku możesz pozwolić sobie tylko na muszlowce- takie zbiorniki nie wymagają wkładu ponieważ np takie ExLamprologus brevis jest na tyle zżyty z muszlą, że możesz do akwarium wsadzić takich muszelek 10 i to wystarczy.Oczywiście polecam jak największy zbiornik i proponuje kupno przynajmniej 100cm akwaria bo daje nam to wieksze mozliwosci- przedewszystkim nie zostaniemy skazani na zbiornik monogatunkowy.Początkująca wybiera akwarium biotopowe? Chyba nie mogłem przeczytać niczego milszego You made my day 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek14 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Tak jak mówi kolega wyżej akwarium biotopwe ja zaczynałem od akwa 25:) nie szalałem zwykły żwirek pare roślinek kokos i kamienie ze sklepu ZOO ale szybko mi się znudziło i kupiłem sobie 45l Np zrób sobie biotop malwi 1. Najpierw wybieramy akwarium. Dla różnych gatunków ryb istotne są inne parametry kształtu akwarium. W przypadku ryb z jeziora Malawi ważna jest powierzchnia dna. Zalecane jest akwarium o długości przynajmniej 100cm i szerokości od 40cm. Wysokość nie jest tak istotna. Jeśli kupimy akwarium o standardowych wymiarach dostępnych w sklepie łatwiej będzie kupić do niego pokrywę z oświetleniem.Pamiętamy o tym by szafka pod akwarium wytrzymała jego ciężar.2. Potrzebujemy jeszcze piankę lub styropian do podłożenia pod dno oraz do środka akwarium akwarium.3. Kupujemy piasek. Do akwarium z pyszczakami najlepszy jest drobny jasny piasek o średnicy 0,5-1,2 mm. Aby usypać ok 3-4cm warstwę piasku do akwarium 112l potrzebujemy go ok 18kg, a do 200l ok 26kg.4. Kamienie do wystroju akwarium najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym (dużo taniej niż w zoologicznych). Najlepsze kamienie to takie zawierające wapień (pyszczaki lubią twardą wodę), czyli granity, wapienie, koralowce, piaskowce i otoczaki. Nie przesadzajmy z ilością rodzajów kamieni w akwarium.5. Filtracja. Pyszczaki potrzebują kilkukrotnej nadfitracji (czyli jeśli nasze akwarium ma 160l, to kupujemy filtr jak dla akwarium 700l lub większego). Najlepsze są filtry kubełkowe; zapewniają filtrację mechaniczną (gąbka, włóknina) oraz biologiczną (ceramika, grys koralowy, zeolit). Nie wymagają też częstej obsługi.Jednak przydatny jest też filtr wewnętrzny.6. Ogrzewanie. Najlepsza jest grzałka z termolegulatorem, dobrana wg. zaleceń producenta do pojemności akwarium.7. Oświetlenie. Jeśli nie mamy możliwości wykonać pokrywy we własnym zakresie, to kupujemy gotową pokrywę z oświetleniem. Dla pyszczaków wystarczy jedna świetlówka 30W i najlepiej by emitowała barwę światła podkreślającą kolory niebieski i żółty.8. Rośliny. Generalnie w ortodoksyjnych akwariach typu 'Malawi' rośliny reprezentują jedynie glony ;], Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts