swi_r Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Zbiornik: 25L, 40x25x25Oświetlenie: Świetlówka energooszczędna 11WFiltr: Zewnętrzny kaskadowy HBL-501Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 25WPodłoże: Kwarcowy żwirek 3-5mm zmieszany z normalnym żwirem.Roślinność:Microsorum pteropus miniMicrosorum windelovCryptocoryna wendtii brownAnubias barterii nanaLilaeopsis brasiliensisTaiwan mossWgłębka pływającaGałęzatkaEchinodorus jaguar Planowana obsada: Stadko Modrooków Gertrudy Witam To jest mój pierwszy zbiornik. Start zacząłem 14ego października. Na pewno nie wszystko jest idealnie, ale wszystko wyjdzie w praniu. Mam kilka pytań i mam nadzieję, że mi doradzicie. Proszę także o ocenę zbiornika. 1. Nie wiem czy dobrze działa filtr. Głownie chodzi mi o moment wlotu wody do akwarium. Czy wszystko jest ok? Tutaj filmik: 2. Zauważyłem, że niektóre roślinki mają czarne plamki i robią się brunatne liście. 3. Na powierzchni wody pod odpowiednim kątem światła widać, że coś się zbiera. Nie wiem co to może być 4. Czy przez pierwsze cztery tygodnie należy podmieniać wodę co tydzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 (edited) Filmik mi na razie nie działa, mam coś z flashem, ale : 2) Nawozisz czymś rośliny? 4) Przez pierwsze dwa tygodnie nie musisz podmieniać, dopiero przed wpuszczeniem obsady podmienisz (oczywiście wcześniej zrobisz testy by zobaczyć czy woda dojrzała) Edited October 21, 2013 by seriousspl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Węzeł23 Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 (edited) Jak dla mnie o wiele za dużo podłoża ,przynajmniej o połowę. Edited October 21, 2013 by Gagatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Filmik mi na razie nie działa, mam coś z flashem, ale : 4) Przez pierwsze dwa tygodnie nie musisz podmieniać, dopiero przed wpuszczeniem obsady podmienisz (oczywiście wcześniej zrobisz testy by zobaczyć czy woda dojrzała) Hmm...a po co ta podmiana przed wpuszczeniem obsady ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 Też tak myślę, że jest za dużo podłoża na pierwszym planie. Co proponujecie w związku z tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Też tak myślę, że jest za dużo podłoża na pierwszym planie. Co proponujecie w związku z tym? Wyjąć część podłoża, co można innego zaproponować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 Czyli normalnie wsadzamy łapkę i wyjmujemy podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 No raczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 A co to może być za syfek na powierzchni? I co może się dziać z roślinkami? Może źle zasadzone, bo większość jest normalnie w podłoże.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Powierzchnia to może być po prostu kurz. A co do roślin to nie piszesz nic o nawożeniu i parametrach, więc trudno powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 22, 2013 Author Share Posted October 22, 2013 Niczym nie naworzę. Temperatura 24C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts