Jump to content

[25l] Akwarium roślinne krok po kroku

STiFF
 Share

Recommended Posts

Wymiary zbiornika:
40x25x25

Podłoże:
Piasek płukany (budowlany) ; d

Filtracja:
Aquael Fan MiniPlus 4.2w 30-60 L.

Grzałka:
Aquael 25w

Oświetlenie:
Żarówka 11w 590 lumenów

Nawożenie:
Carbo,mikro,makro, kulki gliniano-torfowe

Fauna:

Nad tym się jeszcze zastanawiam, nie wiem czy będą jakieś zwierzęta w tym akwa. Przynajmniej nie na daną chwilę.

Flora:

- Mały henio
- Lileopsis braziliens
- Subwassertang
- Flame moss
- Eleocharis acicularis

Relacje z zakładania już wkrótce .! ; )

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk

Edited by andrerw

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Powiedziałbym, że podłoża za dużo, ale w przypadku tak małego zbiornika jest to plus - im więcej złoża bakterii, tym stabilniejszy biologicznie jest zbiornik.

Gdzie masz pokrywę? Akwaria z kolorowym silikonem były sprzedawane w kompletach z pokrywami pod kolor :).
Swoją droga nie podobają mi się takie spoiny i wolałbym posiedzieć chwile nad baniakiem, pobawić się izolacją i ładnie zamaskować ten okrutny, zielony kolor :).

Aranżacja prosta i świeża- nie ma co oceniać, ale naklejka... No, pochwalam udział w akcji Owsiaka, ale miejsce na przyklejenie naklejeczki wybrałeś chyba najgorsze z możliwych.

Dziękuje, dopiero zalane ; ) Pley naklejke właśnie mam zamiar zedrzeć, ale ogólnie w miarę mi to wyszło czy nie ? Trochę zmianek już zrobiłem, na środku te rośliny bardziej w kępke posadziłem, z filtra tą końcówkę odjąłem, wystarczy, że filtr porusza tafle wody ? Bo podniosłem go do góry i teraz nie bąbluje tak ; d Słyszałem, że przez te pęcherzyki powietrza co2 ucieka z wody.

Edited by STiFF

Masz w zasadzie dwie możliwości: albo coś zrobić albo nic nie robić. ;)

Co dokładnie to znajdziesz na forum przynajmniej kilkanaście tematów o pleśni na korzeniu i sposobach jej usuwania (albo zostawiania w spokoju aż sama zniknie/coś ją zeżre).