STiFF Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 (edited) Wymiary zbiornika:40x25x25Podłoże:Piasek płukany (budowlany) ; dFiltracja:Aquael Fan MiniPlus 4.2w 30-60 L.Grzałka:Aquael 25wOświetlenie:Żarówka 11w 590 lumenówNawożenie:Carbo,mikro,makro, kulki gliniano-torfoweFauna:Nad tym się jeszcze zastanawiam, nie wiem czy będą jakieś zwierzęta w tym akwa. Przynajmniej nie na daną chwilę.Flora:- Mały henio- Lileopsis braziliens- Subwassertang- Flame moss- Eleocharis acicularisRelacje z zakładania już wkrótce .! ; )Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Edited November 6, 2013 by andrerw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 22, 2013 Author Share Posted October 22, 2013 Pierwsze prace : Płukanie piasku, wsypanie go do akwarium i częściowe zalanie ; ) P.S. Zdjęcia dodam jak wejdę na kompa. ; ) Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 (edited) Data zalania : 24.10.2013r. Akwarium aktualnie zalane. Zdjęcia : Przed konkretnymi robotami ; ) : I po zalaniu ; ) : KOMENTOWAĆ : ) Edited October 24, 2013 by STiFF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Hmm.. Woda jest lekko mętna ale akwa ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Powiedziałbym, że podłoża za dużo, ale w przypadku tak małego zbiornika jest to plus - im więcej złoża bakterii, tym stabilniejszy biologicznie jest zbiornik.Gdzie masz pokrywę? Akwaria z kolorowym silikonem były sprzedawane w kompletach z pokrywami pod kolor .Swoją droga nie podobają mi się takie spoiny i wolałbym posiedzieć chwile nad baniakiem, pobawić się izolacją i ładnie zamaskować ten okrutny, zielony kolor .Aranżacja prosta i świeża- nie ma co oceniać, ale naklejka... No, pochwalam udział w akcji Owsiaka, ale miejsce na przyklejenie naklejeczki wybrałeś chyba najgorsze z możliwych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 (edited) Dziękuje, dopiero zalane ; ) Pley naklejke właśnie mam zamiar zedrzeć, ale ogólnie w miarę mi to wyszło czy nie ? Trochę zmianek już zrobiłem, na środku te rośliny bardziej w kępke posadziłem, z filtra tą końcówkę odjąłem, wystarczy, że filtr porusza tafle wody ? Bo podniosłem go do góry i teraz nie bąbluje tak ; d Słyszałem, że przez te pęcherzyki powietrza co2 ucieka z wody. Edited October 24, 2013 by STiFF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik99 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Daj jeszcze coś na tył ciekawego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Daj jeszcze coś na tył ciekawego Z tyłu jest acicularis, więc jak podrośnie powinno być oki Ogólnie baniaczek zapowiada się przyjemnie. Na razie nie pasi mi ten kamień, ale jak obrośnie subem będzie dobrze. PS.Rób foty bez lampy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 Ok. Ej ale z tyłu to mi się zdaje, że sadziłem eleocharis parvula, no chyba, że się pomyliłem na środku chyba jest acicularis. ; ) Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Nie wiem jak sadziłeś , ale acicularis powinien być z tyłu, a parvula 1 plan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 25, 2013 Author Share Posted October 25, 2013 Nie wiem co tam jest zasadzone, przesadzić teraz czy poczekać aż urośnie żeby roślinki urosły ? Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RYBA98 Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Jak rośliny podrosną to będzie super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 Dzisiaj zauważyłem jakąś białą powłokę na korzeniu, to raczej pleśń, co mam z nią zrobić? :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Nic, sama zniknie. Ale jeśli już musisz coś zrobić to zeskrob wykałaczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Co mam zrobić zeskrobałem pleśń z korzenia ( taką białą powłokę ), a ona wróciła ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Masz w zasadzie dwie możliwości: albo coś zrobić albo nic nie robić. Co dokładnie to znajdziesz na forum przynajmniej kilkanaście tematów o pleśni na korzeniu i sposobach jej usuwania (albo zostawiania w spokoju aż sama zniknie/coś ją zeżre). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Ale co ma ją zeżreć, jak żadnych zwierząt nie mam w tym akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Kup ślimaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Jakiego ślimaka? To konieczne? Ślimaki się szybko rozmnażają a potem nie można się pozbyć tego paskudztwa Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Ampularie są rozdzielnopłciowe. Kupując jednego są nikłe szanse na "plagę". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Nie ma żadnych szans na plagę, bo kokon jajowy jest olbrzymi i usunięcie go to mały problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Tylko że pokrywy tymczasowo nie mam Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 W moim akwarium gdy pojawila sie plesn na korzeniu to wyciagnalem go z wody i wygotowalem w roztworze soli. Pozniej jeszcze raz gotowalem w czystej wodzie i problem juz nie wrocil. Sorki za brak polskich znakow ale pisze z telefonu;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Akurat w temacie pleśni na korzeniach mogę powiedzieć dużo z racji eksperymentu z niespreparowanym korzeniem w akwarium (II akwarium w podpisie). Zniknie - cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted October 29, 2013 Author Share Posted October 29, 2013 2 akwarium w podpisie? Nie mogę znaleźć tam nic o pleśni. Kurde, mijają dni a pleśń jak była tak jest, zdrapałem to znowu wróciła :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts