romanneq Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Witam Forumowiczów!Jestem posiadaczem 2 dużych (około 15 cm) ziemiojadów red head tapajos. Rybki sprowadzane z ameryki południowej ~200 zł za sztukę. Pierwotnie miała być to dobrana para ale jakoś tego nie widzę. Ryby siedzą każda w swoim kącie a jak już jedna trafi na drugą to nastraszoszają się i gonią. Pomógłby ktoś w rozróżnieniu płci? I jeszcze jedno pytanie czy jakbym np wpuścił teraz młode "ziemki" do tych dwóch dużych zrobiły by coś one sobie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Jak dla mnie to są 2 samce.Nie wiem jak duża jest agresja wewnątrzgatunkowa tych ryb więc nie odpowiem na pytanie odnośnie łączenia ich z młodszymi pobratyńcami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanneq Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 No to Ty mówisz samce, a niedawno kolega mówił, że to dwie samice. Może dokupię kilka młodych ale na pewno nie za tyle kasy co te dwa - lepiej jak padną rybki za 20 zł niż za 10 razy więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Przedłużone płetwy: ogonowa, grzbietowa i odbytowa- tworzą tak zwane "liry".Są to dwa samce.Samica wygląda tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanneq Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 Dzięki! Podjadę do gościa, może będzie miał jakieś dorosłe osobniki do sprzedania a jak nie - pozostają młode, może się coś uchowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts