Jump to content

Filtr RO - z demineralizatorem czy bez?

mmarc
 Share

Recommended Posts

Cześć,

na potrzeby podmian wody zakupiłem prosty filtr RO z modułem demineralizacji. Mam akwarium słodkowodne, wielogatunkowe. Czy biorąc pod uwagę wymagania mojego zbiornika, demineralizator jest niezbędny czy można/należy go odłączyć?

Dziękuję za opinie

Demineralizacji czy mineralizacji?

Demineralizacji poprzez demineralizator MB400

Pozwolę sobie przytoczyć opis: Demineralizator DEMI MB400 przeznaczony do demineralizacji wody w akwarium lub laboratorium. Szczególnie polecany do zastosowań w akwarystyce dla hodowli ryb słonowodnych oraz hodowli słodkowodnych ryb paletek. Złoże MB400 jest mieszanką złóż jonowymiennych, które są uzyskiwane przez dokładne wymieszanie dwóch żywić jonowymiennych, silnie kwaśnego kationu i silnie zasadowego anionitu. Zaleca się użycie złoża jako ostatniego stopnia filtracji np. po procesie odwróconej osmozy.

Zestaw znakomicie obniża pH wody, idealnie nadaje się do wody twardej. Demineralizator DEMI MB-400 jest rozkładany z wymiennym złożem.

Sugerujesz odłączyć ten moduł?

Po przejściu wody przez membranę RO, woda ma parametry KH-0 i GH-0, więc jest pozbawiona wszytskich mienrałów.

Ja bym odłączył, bo zapewne zmniejsza Ci dodatkowo przepływ.

Dziękuję za sugestię. Rzeczywiście, trafiłeś w sedno z tym przepływem - szlag mnie już trafia :)