mmarc Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Cześć, na potrzeby podmian wody zakupiłem prosty filtr RO z modułem demineralizacji. Mam akwarium słodkowodne, wielogatunkowe. Czy biorąc pod uwagę wymagania mojego zbiornika, demineralizator jest niezbędny czy można/należy go odłączyć? Dziękuję za opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Demineralizacji czy mineralizacji? Bo jak demineralizacji to jest Ci to nie potrzebne, za to odpowiedzialna jest membrana RO i prefiltry. Jak mineralizacji to zależy, jaką chcesz otrzymać z niego wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 Demineralizacji czy mineralizacji? Demineralizacji poprzez demineralizator MB400 Pozwolę sobie przytoczyć opis: Demineralizator DEMI MB400 przeznaczony do demineralizacji wody w akwarium lub laboratorium. Szczególnie polecany do zastosowań w akwarystyce dla hodowli ryb słonowodnych oraz hodowli słodkowodnych ryb paletek. Złoże MB400 jest mieszanką złóż jonowymiennych, które są uzyskiwane przez dokładne wymieszanie dwóch żywić jonowymiennych, silnie kwaśnego kationu i silnie zasadowego anionitu. Zaleca się użycie złoża jako ostatniego stopnia filtracji np. po procesie odwróconej osmozy. Zestaw znakomicie obniża pH wody, idealnie nadaje się do wody twardej. Demineralizator DEMI MB-400 jest rozkładany z wymiennym złożem. Sugerujesz odłączyć ten moduł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Po przejściu wody przez membranę RO, woda ma parametry KH-0 i GH-0, więc jest pozbawiona wszytskich mienrałów. Ja bym odłączył, bo zapewne zmniejsza Ci dodatkowo przepływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 Po przejściu wody przez membranę RO, woda ma parametry KH-0 i GH-0, więc jest pozbawiona wszytskich mienrałów. Ja bym odłączył, bo zapewne zmniejsza Ci dodatkowo przepływ. Dziękuję za sugestię. Rzeczywiście, trafiłeś w sedno z tym przepływem - szlag mnie już trafia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Przepływ również zależy od rodzaju membrany, jeżeli kupiłeś 25 GPD (25 galonów na dzień), to nie masz co oczekiwać cudów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 Przepływ również zależy od rodzaju membrany, jeżeli kupiłeś 25 GPD (25 galonów na dzień), to nie masz co oczekiwać cudów. Kupiłem 75GPD - na moje potrzeby w zupełności wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Ja mam 50 GPD, tylko że z dwoma baniaczkami, każdy o pojemności 3,2 galona. I spokojnie starcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts