Jump to content

Ciekawy pomysł na 112

monk1990
 Share

Recommended Posts

Cześć,
szukam jakiejś ciekawej ryby. Mam nowy zbiornik i już w nim poskładałem: 

Bystrzyk kolumbijski x2 szt (muszę i mam w planie dokupić jeszcze ze 4 szt)

Miedzik x 7 szt (chciałbym dołożyć od 3 do 8 szt)

harem molinezji 1+2

harem platek 1+2

zastanawiam się nad czymś nowym, ciekawym, oryginalnym.... 

Ma ktoś jakiś pomysł? 

ew. jak ktoś ma uwagi co do obsady to śmiało! Będę wdzięczny za każdą radę :)

Na pewno przydałoby się podać jakieś parametry wody (twarda , miękka) , jak ma wyglądać flora (jakie rośliny i ile), jakie podłoże (bazalt, piasek, czy co tam jest )  - nie powinno się łączyć wszystkiego jak leci - znaczy można - tak samo jak można przekraczać prędkość - do czasu :).  

Jak już baniak stoi to dobrze byłoby wiedzieć co tam jest. 

A przy tym co już jest - molinezje - 112l na 3 szt to już i tak za dużo. 

Miedzik powinien mieć miękką wodę, molinezja i platki bardziej twardą

Bystrzyk - troche małe to akwarium - a już dla 6 to na pewno i też woda bardziej miękka powinna być. 

Edited by karwos00

Rozumiem, to wszystko już piszę.

Na dnie głównie żwir rzeczny (tak był podpisany) o granulacji do 0,5 cm. Ale jest troszkę na tym kamyczka (nie wiem jaki to jest-opiszę) o podobnej granulacji (0,5cm) tylko nie 'opłukany' nie ma okrągłości, tak jak by cięte kanty-ale nie ostre.

Temperatura wody 26stC

Ph 7,8/8 (podskoczyło po przeprowadzce, chyba kiepska woda w Opolu jest ;/    obniże-zawsze miałem między 6, a 7)

Gh 16 st n

Kh  7 st n

Roślinność:
nigdy nie przywiązywałem wagi do roślin dopiero teraz zacząłem. 
I na chwilę obecną jest tak (co wiem jak się nazywa):
-Coś w stylu Alternantera Reineckego-ale to niedawno dostałem (jako gratis do nowego zbiornika) i nie jestem pewien czy to jest to bo jest jeszcze malutkie i nie do końca przypomina kształtem jeszcze.

-Anubias niski 

-Bakopa drobnolistna

-Żabienica 

-pozostałości mchu jawajskiego co obrósł troszkę korzeń
-plus 3 roślinki które mam problem zidentyfikować-wieczorem będę miał aparat to może dodam zdjęcia.

Jak już przy roślinach to dodam że od tygodnia podaję CO2 (z takiej tuby jak pianka wysokoprężna z plastykowym dyfuzorem-który straszy i planuję zmienić).

Co do molinezji-trochę się zachwiałem jak tak napisałeś. Sprawdziłem w necie i te ryby nie przypominają ani jednego rodzaju molinezji ze zdjęć-wychodzi na to że zostałem wprowadzony w błąd. Jak tylko dostanę aparat to zidentyfikuję. Na razie spróbuję opisać: budową przypomina platki, ale są mniejsze, kolorystycznie to przód blada żółć, przy płetwie grzbietowej czerwień, a przed płetwą ogonową czerń.

W pierwszym poście zapomniałem jeszcze wspomnieć o ślimakach, spore stadko helenek i 3 sztuki zebry.

Edited by monk1990