wisniak165 Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 (edited) Witam. Posiadam akwarium 112l. Na początku zdychały mi danio, kupiłem testy na ph oraz kh i gh. Wszystko było już ok, lecz dziś zdechł zbrojnik niebieski. Parametry wody : ph 7,6 kh 14 gh 19 temperatura 25 stopni Obsada: - 1 zbrojnik niebieski (drugi dziś zdechł) - 1 Piskorek Kuhla - 2 mieczyki (1+1) - 3 gupiki (1+2) - 2 molinezje - 2 danio - 2 prętniki trójbarwne - 4 kiryski Myślę nad tym żeby danio oddać. Posiadam filtr firmy aquael 4,7W 320l/h. Dziś mama kupi testy na NO2 i NO3 o ile będą, jeśli nie to zamawiam na allegro. Wodę podmieniam co tydzień po 25%. Moje pytanie. Czy ten filtr może być za słaby i być przyczyną śmierci zbrojnika? I czy robić częstsze Nie zauważyłem żadnych objawów choroby. Edited October 16, 2013 by wisniak165 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 (edited) Dużo za słaby filtr. Rozumiem, że to jest Aquael Fan-1. Ten filtr to max do 64l. Bardzo wysokie masz GH i KH, zbrojniki wymagają miekkiej wody. Przy takich parametrach dobrze się czują pyszczaki. Podmiany dobre ale zainwestuj w mocniejszy filtr. Witam. Posiadam akwarium 112l. Na początku zdychały mi danio, kupiłem testy na ph oraz kh i gh. Wszystko było już ok(...)Co mają testy do tego, że było ok, poza tym, że znasz parametry? Edited October 16, 2013 by TLB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 16, 2013 Author Share Posted October 16, 2013 (edited) Kh oraz gh obniżam, dolewam demineralizowanej i wyjąłem muszlę. Źle napisałem, nic testy do tego nie mają. Po prostu już nie padały Czy filtr AQUAEL FAN-3 będzie ok? Niestety nie mam aktualnie zbyt duzo kasy. Edited October 17, 2013 by wisniak165 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Ile możesz dać kasy na filtr, jeśli do 100zł to kup aquael multikani 800 powinien się sprawdzić ja założyłem kilka tematów na temat tego filtru i wyszło że wystarczy ja mam akwa 96l. Moje tematy: -http://forum.superakwarium.pl/topic/41207-jaki-zestaw-wk%C5%82ad%C3%B3w/ -http://forum.superakwarium.pl/topic/41189-czy-filtr-si%C4%99-sprawdzi/ Zajrzyj tam mam nadzieje że pomogłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisniak165 Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 Dzięki ;> Dokupiłem filtr Aquael fan 2. Teraz mam dwa filtry i myślę że będzie ok Mieszkam na wsi, w najbliższym zoologicznym mały wybór... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts