Jump to content

Problem z glonami nitkowymi. (Akwarium 200l na ziemi)

tomjan
 Share

Recommended Posts

Witaj,

Ja również mam problem z glonami nitkowatymi. Większość parametrów mam pod kontrolą m. in. NO3, PO4, Tw, K, Fe. Pomimo posiadania właściwych stężeń tych pierwiastków, kombinowałem również inne i nie dało to żadnych rezultatów. Jedyną wspólną rzeczą, którą robimy to podmiany po 10%. Ja mam akwarium na ziemi 200l i wymieniam ok. 20-25 l tygodniowo. Chyba te 10 % to za mało i z tym należałoby wiązać powstawanie nitek.

Nie jestem jednak do końca przekonany czy  małe podmianki są tego przyczyną, bo ostatnio podmieniłem ok. 45 l, a po 3 dniach 25 i nic to nie dało. Być może większa podmianka pomogłaby, ale w moim litrażu to trudne do wykonania i pozostaje mi tylko usuwanie glonów co 2-3 dni.

Akwarium 200 l na ziemi. Wysokość akwarium 40 cm, a więc przeliczniki na oświetlenie inne niż dla klasycznych '50'.

Oświetlenie DIY: 2x39 Wat (Phillips Aquarelle i Master - odpowiednio 10000K i 6500K). Rozmieszczenie świetlówek do środka. Oświetlone całe akwarium. 

Filtracja: Eheim 2228 (przeznaczony dla baniaków do 600l, przepływ 1050 l/h)

Piasek/żwir z zoologa + ziemia ogrodowa i dla kaktusów o pH ok 5,5 -6,0.

Woda:

Temp.: 24-26 st.

TwO: 8

TwW: 5

pH: 7,8-8,0 !!! nie wiem dlaczego (może wiąże się z glonami)

NO3: 10

PO4: 0,5-1

K: ok. 25

Fe: obecnie ok. 0,25

Miałem też podwójne stężenia pierwiastków, ale stosunek NPK był mniej więcej zachowany i też nic nie dawało.

Nawożę solami wg zoolixa. 

Nie podaję od dłuższego czasu PO4 i powoli spada z 1,5 (za kilka dni pewnie ok, 0,5 lub mniej)

Węgiel w płynie: od miesiąca ok. 10 ml dziennie (wcześniej 5 ml). CO2 - brak.

Roślin dużo, na foto już po przecince. Prócz glonów nitkowatych mam też niewielką ilość zielenic kolonijnych ma szybach i troszkę na starych liściach.

post-13793-0-32499500-1381942904_thumb.jpg

Podajesz jakieś mikro? U mnie pył na szybach występował przy podawaniu samego żelaza, po odstawieniu i zwiększeniu podawania CO2 problem zniknął.

Na nitki nie znalazłem jeszcze sposobu. Może ktoś w Twoim temacie podsunie jakiś pomysł.

A jak wielkie i jak często robisz podmiany?

Mikro i pozostałe składniki podaję wg kalkulatora Zulixa, czyli Intermag plus w niewielkich ilościach. Z 30% zalecanej dawki. Pyłu na szybach nie mam, tylko zielenice, które dość ciężko schodzą. 

Dodatkowe info:

Podmiany 10% co tydzień lub czasami większe (1 post)

Obsada: 8 neonów Innesa,

podobno 8 otosków i 8 kirysków pigmejów (po zarośnięciu akwarium są tak schowane, że nie wiem czy wszystkie żyją).

Krewetki RC x 10, Amano x 4.

W 112l co tydzień (czasami rzadziej jak mnie nie ma w domu) 25-30l.

Jak tylko podawałem mikro to wysypywało pyłem na szybach. Odstawiłem i podawałem tylko żelazo (żeby osiągnąć 0,4ppm), co tydzień skrobałem szyby z zielenic (polecam kartę z BP ;) ). Odstawiłem zupełnie żelazo, przestałem robić testy, szyby czyste.

Podmianki robię odstaną kranówką + to co wyprodukuje obsada chyba wystarcza roślinom.

pH: 7,8-8,0 !!! nie wiem dlaczego (może wiąże się z glonami)

Może coś podnosi ? pH ciężko zbić bez co2. W kranie z reguły jest 7-8.

Węgiel w płynie: od miesiąca ok. 10 ml dziennie (wcześniej 5 ml)

Nie przeginaj, bo popalisz rośliny.

U mnie nitki zanikły po 

Bimber + podmiany 40l co tydzień + nawożenie EI. (przed tym oczywiście czyszczenie z nitek wszystkiego). Nitki ustąpiły po 2 tyg - potem zaczęły się sinice i... restart. Ale nitki odeszły :)A były konkretne :)