nol Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Witam, Mam pytanie zmiękczenia i zakwaszenia wody torfem. Mam dostęp do wody z RO. W kranie mam: Ph 7,6 KH=GH około 14. W zbiorniku 200l chciałbym mieć twardość poniżej 10 i PH ciut poniżej 7. Teraz pytanie. Domyślam się, że tego raczej nie da się policzyć bo torf nie równy torfowi itp. Chodzi mi bardziej o odpowiedź mniej więcej. Chciałbym wiedzieć, jakiej twardości wodę "bazową" przygotować , żeby torf miał wystarczający wpływ na PH żeby zejść z nim trochę poniżej 7? Planuję użyć torfu JBL Tormec i 0.5l (?) umieścić w filtrze EX700. Jestem początkujący i nie chciałbym uzyskać jakiegoś bardzo niestabilnego środowiska. Woda ma służyć poniższej obsadzie: 10 x Pstrążenica marmurkowana 20 x Neon Innesa lub zwinniki blahera 2+2 Pielęgniczki Ramireza 10 x jakieś kiryski (chyba spiżowe) 2 x Zbrojnik niebieski W innym temacie prosiłem o weryfikację czy ta obsada ma sens ale nie doczekałem się odzewu . Z góry dzięki za wszelki informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nol Posted October 15, 2013 Author Share Posted October 15, 2013 Temat można zamknąć. W temacie "Parametry chemiczne wody - jak obniżyć, jak podwyższyć" całkiem szybko znalazłem odpowiedź: "Uwaga! Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest najbardziej stabilne:(kH 5 n - 7 n)" Sorry za zaśmiecanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts